Okulların kapanması ve yeni eğitim öğretim yılının yaklaşmaya başlamasıyla birlikte velilerin en çok sorduğu soruların başında “çocuğum hangi okula gidecek nasıl öğrenebilirim?” sorusu geliyor. 2023 – 2024 eğitim yılında çocuğunun hangi okula kayıt olduğunu öğrenmek isteyenler Milli Eğitim Bakanlığı’nın sunduğu dijital servislerden biri olan e-Okul’a bakabilir ya da adreslerine göre okul sorgulama yapabilirler.

Okul öncesi öğretim, ilkokul ve ortaokul 5. sınıfa gidecek çocukların kayıtları, oturulan bölgeye bağlı olarak e-Kayıt sisteminden otomatik olarak yapılır. Çocuklar ikametgah adreslerine göre en yakın okula giderler.

E-Okul Kayıt Sorgulama Nasıl Yapılır?

Anaokulu, ilkokul birinci sınıf ve beşinci sınıf kayıtlarını sorgulamak için MEB’in interaktif platformu olan e-Okul’a giriş yapılmalıdır. Bunun için altta verdiğimiz MEB bağlantı sayfasına gidilerek gelen ekrandaki yerlere çocuğunuzun T.C. Kimlik Numarasını ve doğum tarihini yazmanız yeterlidir.

Adrese Göre Okul Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çocuklarının hangi okula gittiğini ikametgah adresine göre sorgulamak isteyenler üst kısımda paylaştığımız adrese girerek, Veli Bilgilendirme ekranına gelmelidirler. Burada çocuklarının kimlik numaraları ile birlikte doğum tarihlerini yazdıklarında, hangi okula kayıtlı olduğunu öğrenebilirler.

Adrese Göre Okul Kaydı Hangi Okulları Kapsamaktadır?

Okul kayıtları adrese göre sistem tarafından yapıldığı için, çocuğunu bağlı bulunduğu okula değil de başka bir okula kayıt ettirmek isteyen veliler ikamet değişikliklerini okul kayıt tarihi başlamadan önce yapmalıdırlar. Adrese bağlı okul kaydı uygulaması sadece devlet okullarında geçerli olup, özel okullarda böyle bir durum yoktur.

Özel okulların yanı sıra imam hatip okullarında otomatik kayıt uygulaması yoktur. Çocuklarını bu okullara kayıt ettirmek isteyen veliler, taşınmalarına gerek kalmadan istedikleri okulun müdürlüğüne giderek kayıt yapabilirler. E-Okul sorgulamalarında herhangi bir okula kaydı yapılmamış öğrenciler için nüfus müdürlüklerine gidilmeli ve adres araştırması yapılmalıdır.

Adrese Göre Okul Listesi

Birinci ve beşinci sınıfa başlayacak öğrencilerin okul kayıtları, ikametgah adreslerine en yakın yerdeki okula göre sistem üzerinden yapılır. Velilerin bunun için herhangi bir belge getirmesine ya da bir işlem yapmasına gerek yoktur. Eskiden ikametgah adresi ve kimlik gibi belgelerle okula gidilir ve öğrencinin kayıt işlemi yapılırdı. Yapılan yeni düzenlemelerle velilerin işi kolaylaştırılarak interaktif ortamda okul kayıtları yapılmaktadır.

Adrese Göre Lise Sorgulama Nasıl Yapılır?

TEOG sınavının kalkmasıyla birlikte lise kayıtları da adrese göre yapılmaya başlandı. Önceki yıllarda TEOG sınavından alınan puana göre istenilen liseye gidilebiliyordu. Şu anki sistemde bağlı bulunulan adrese göre kayıtlar sistem tarafından yapılmaktadır. Özel okullar için ise durum biraz farkıdır. Bu okullar öğrencileri sınavla seçtikleri için, belirledikleri sınavı geçen kişilerin adreslerine bakılmaksızın kayıtları yapılmaktadır.

Lise sorgulama yapmak isteyen veliler ya da öğrenciler e-Okul portalına girerek hangi liseye gideceklerini kolayca öğrenebilirler.

5. Sınıf Okul Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Birinci sınıf okul kayıtları gibi beşinci sınıf okul kayıtları da e-Okul’dan yapılmaktadır. Bunun için istenen bilgiler kimlik numarası, öğrencinin doğum tarihi ve öğrenci numarasıdır. Öğrencinin bilgileri girildikten sonra çocuğun hangi okula gideceği ekrandan görüntülenebilir. Aynı ekrandan öğrencinin hangi şubeye gideceğine de bakılabilir.