Ehliyet almak isteyen sürücü adayları öncelikle teorik sınava ve ardından da direksiyon sınavına girerek başarılı olmaları halinde ehliyetlerine kavuşmaları için yapmaları gereken bazı işlemler vardır. Bunlardan biri de ehliyet harç ücretinin ödenmesidir. Ayrıca ehliyet kart ücretinin ve Polis Vakfı katkı payının da ödenmesi gerekmektedir.

2023 yılı için eski ehliyetini yeni çipli ehliyetle değiştirmek isteyen sürücülerin ödemeleri gereken ehliyet harç ücreti 15 TL’dir.

Fakat kayıp veya çalıntı gibi bir durumda sürücülerin yeni ehliyeti çıkarmak için ödeyecekleri harç ücreti ise 769 TL’dir.

 

İlk Defa B Sınıfı Ehliyet Alacaklar Toplamda Ne Kadar Ücret Öderler?

İlk defa ehliyet alacak olan sürücü adaylarının ödemesi gereken ehliyet harç ücreti Harçlar Kanununun Genel Tebliğinin 78 numaralı maddesinde duyurulmuştur.

Bu açıklamaya göre;

B Sınıfı Ehliyet Harç ücreti 2.489,90 TL’dir.

Ayrıca değerli kağıt bedeli olarak alınan ehliyet kart ücreti olarak ta 624 TL ödenmesi gerekmektedir. Diğer ödemeniz gereken ücret ise hizmet bedeli olarak anılan

Polis Vakfı katkı payı ücretidir. Bu ücrette 145 TL’dir.

Şimdi B sınıfı ehliyet almak isteyen bir sürücü adayının toplamda ne kadar ücret ödemesi gerekiyor hesaplayalım;

B Sınıfı harç ücreti + Kart ücreti + Hizmet bedeli = 2.489,90 TL + 624 TL + 145 TL = 3259 TL harç ücretinin ödemesi gerekmektedir.

Bu harç ücretlerini yatırmadan ehliyetinizi alamazsınız. Ehliyet başvurusunda bulunurken bu harç ücretlerini ödediğinize dair dekontu da vermeniz gerekmektedir.

Ayrıca B sınıfı Ehliyet almak içinde sürücü kursuna kayıt olmanız gerekmektedir. Sürücü kursu fiyatlarında taban fiyat uygulamasına geçilmiştir. İstanbul sürücü kursları taban fiyatı 7050 TL’ dir.

Bu tutarı da ehliyet harç ücretinin üzerine ekleyelim

3.259 TL + 7050 TL = 10.300 TL’dir. Bu çıkan ücrete 160 TL ehliyet teorik sınav ücreti ve 295 TL direksiyon sınav ücreti de eklendiğinde B sınıfı ehliyet almak isteyen bir sürücü adayının ödeyeceği toplam para miktarı 10.700  TL civarındadır.

 

B Sınıfı Ehliyet Harç Ücreti Nereye Ödenecek?

Ehliyet başvurusunda bulunmadan önce bu harçların sürücü adayı tarafından ödenmesi gerekmektedir. Bu ücretleri ödemeden ehliyetinizi alamayacağınızı unutmayın. Ehliyet harç ücretlerini ( ehliyet harç ücreti, kart ücreti, Polis Vakfı katkı bedeli ) anlaşmalı bankalara ödeyebilirsiniz.

 

B Sınıfı Ehliyet Harç Ücretinin Ne Zaman Ödenmesi Gerekmektedir?

Ehliyet teorik sınavını ve direksiyon sınavını kazandığınız kesinleştikten sonra ehliyetinizi almak için başvuru yapmadan önce mutlaka bu harç ücretinin ödenmesi şarttır.