Evlenmek, nişanlanmak ya da sözlenmek isteyen çiftlerin çoğu yüzük takmak ister. Yüzük, bağlılığın simgesi, ilişkinin çevreye yansımasıdır. Böylesine değerli bir eşyanın parmakta kusursuz durabilmesi için yüzüğün parmak ölçüleri ile uyumlu olması gerekir. Parmak ölçüsü, yüzük ölçüsü hesaplama programı kullanılarak bulunabilir. Bunun için yapmanız gereken aşağıdaki formu kullanarak ölçü türünü ve yüzük çapını girmektir. Böylece sürpriz yapmak istediğiniz kişinin haberi olmadan parmak ölçüsünü öğrenebilir ve ona dilediğiniz yüzü hediye edebilirsiniz.

Yüzük ölçüsü hesaplama aracı
Ölçü türü

Yüzük çevresi

Yüzük Çapı

Yüzük ölçüsü hesaplama

Yüzük ölçü tablosu

Parmak ölçüsü coğrafyaya, cinsiyete ve vücut ağırlığına göre farklılık göstermektedir. Ülkemizdeki kadınların yüzük ölçüsü genellikle 6 numaradan başlayıp 28 numaraya kadar çıkmaktadır. Bir Türk kadının ortalama yüzük ölçüsü 15’tir. Erkeklerde ise yüzük ölçüsü numaraları 10’dan başlar 35’e kadar çıkar. Küçük parmaklı erkekler fiziksel olarak zayıf ve minyon iken, büyük parmaklı erkekler fiziki olarak güçlü ve kilolu kişilerdir. Kiloya bakılarak parmak ölçüsü tahmin edilebilir fakat bu çok sağlıksız bir yöntemdir ve yanılma olasılığı oldukça yüksektir.

yüzük ölçüsü tablousu

Yüzük Ölçüsü Nasıl Alınır?

Parmak ölçüsü nasıl alınır?Yüzük ölçüsünü alabilmek için son derece dikkatli olmak gereklidir. Yüzük, hem parmak etrafında dönmemeli hem de parmağı sıkmamalıdır. Yüzük ölçüsü almak için milimler ile yapılır. Yüzük ölçüsü bulmak birkaç farklı yolla yapılabilir.

Yüzük Ölçüsü Nedir?

Her kıyafetin bir small, medium, large ve extralarge gibi bedenleri olduğu gibi yüzüklerin de belli ölçüleri vardır. Bu ölçüler, yüzük parmağının genişliğine göre belirlenmektedir. Yüzüğün çevresi ve çapı numaralandırılarak oluşturulan yüzük ölçüsü ile her parmağa göre yüzük bulmak mümkün olmaktadır.

İp ile yüzük ölçüsü alma

Kendi kendine parmak ölçüsü almak için uygulanabilecek en kolay yöntemlerden biri ip ile ölçü almaktır. İp, kurdele, tel parçası veya şerit haline getirilecek bir kağıt, ölçüyü almak için yeterlidir. İp öncelikle yüzük parmağına dolanır ve ipin uçlarının birleştiği nokta işaretlenir. Ardından milimetrik bir cetvel yardımıyla işaretlenen kısım ölçülür. Cetvel ile alınan ölçü, yüzük parmağının çevresinin ölçüsünü verir. Bu rakam, yüzük ölçü tablosunda yer alan çevre ölçüleriyle karşılaştırılır ve parmağın ölçüsü bulunur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ipin ya da ölçü için kullanılan aracın parmağı çok sıkmaması ya da parmağa çok bol gelmemesidir.

Yüzük ölçer ile yüzük ölçüsü alma

Yüzük ölçüsü almak için en güvenilir yöntem, yüzük ölçer kullanmaktır. Bunun için internetten çıktısı alınacak bir yüzük ölçer resmi, dikkatlice kesilir ve işaretli yerinden bir delik açılır. Yüzük ölçer, yüzük takılacak parmağın etrafına kemer şeklinde sarılır ve uç kısmı açılan delikten geçirilir. Numaraların ölçen kişiye dönük olması önemlidir, aksi halde yüzük ölçüsünü görmek için kağıt zorlanırken yırtılabilir ve ölçü almak tekrar uğraşmak gerekebilir. Deliğe en uygun numara parmağın ölçüsünü verir. Kağıdın parmağın çevresinde rahat bir şekilde döndüğü emin olunduğunda, ölçü alma işlemi de tamamlanmış olur.

Ölçü çemberi ile yüzük ölçüsü alma

Ölçü çemberi kullanarak yüzük ölçüsü alabilmek için öncelikle serçe parmağına oturan bir yüzük ve ölçü çemberi gereklidir. Yüzüğü elinize alın ve ölçü çemberinde yer alan halkaların üzerine koyun. Yüzüğün iç kenarları ile örtüşen halka, yüzük parmağının ölçüsünü verir. Yüzüğün ebatları ölçü çemberindeki iki halkaya da çok yakın ise yüzük ölçüsü, iki halkanın ölçüsünün ortası olarak kabul edilir.

Profesyonel ölçüm ile yüzük ölçüsü alma

Profesyonel ölçüm yapma, yüzük ölçümü almanın en kesin ve net yoludur. Bunun için yapılması gereken bir kuyumcuya gitmek ve parmağın ölçüsünü aldırmaktır. Hem takı satan yerlerde hem de kuyumcularda her numaraya ait alyans bulunur. Bu alyanslardan parmağa uyan boy seçilir ve yüzüğün hangi numaraya denk geldiği öğrenilebilir.

Çaktırmadan Yüzük Ölçüsü Alma

Çaktırmadan yüzük ölçüsü nasıl alınır? Sevgilisine ya da eşine sürpriz yapmak isteyen fakat parmak ölçüsünü bilmeyen kişiler, ortalama bayan yüzük ölçüsü olduğunu düşünerek hata yapabilirler. Fakat her kadının parmak ölçüsü farklı olabilir. Bu yüzden küçük oyunlar yaparak sevilen kişinin parmak ölçüsünü almak mümkündür.  Bunun için sevgilinin en sevdiği yüzük istenebilir ve ölçüsü gizlice alındıktan sonra ona geri verilebilir. Yüzük alınacak kişi erkek ise erkek yüzük ölçüsü öğrenmenin en kolay yolu, babaya yüzük alınacağı yalanın söylenmesidir. Erkek arkadaş ile babanın parmak kalınlıklarının aynı olduğu söylenir ve fark ettirmeden yüzüğün ölçüsü alınabilir.

Yüzük Ölçüsü Zamanla Değişir Mi?

Kilo aldıkça, yaşlandıkça ya da çeşitli hastalıklar yaşadıkça beden ölçüleri değiştiği gibi parmakların kalınlığı da zamanla değişebilir. Kiloya göre yüzük ölçüsünün değişmesi parmakların daha da kalınlaşması ya da incelmesi şeklinde olur. Parmak ölçüsündeki değişim genellikle 1 ya da 2 numara kadar olur. Özellikle hamilelerin belli dönemlerinde de kadınların yüzük ölçüleri ellerin şişmesi neticesinde değişebilir.

Yüzüğün Tarihçesi

Yüzükler halkalardan oluşur, halkalar ise doğa ile iç içe olan sonsuz mutluluğu simgeler. Bu nedenle yüzükler halka şeklindedir ve takıldıkları parmakların sahiplerinin sonsuza kadar mutlu olmasını simgelemek için kullanılırlar.

Antik Mısır’da Yüzük

Yüzükler alyans olarak ilk kez Antik Mısır’da kullanılmıştır. Evlilik merasimlerinde sonsuzluk sembolü olarak sol eldeki yüzük parmağına takılan alyansların, ileriki yıllarda yüzük parmağından diğer parmaklara bir tür enerji yaydığına inanılırmış. Bu enerji kalbe gider ve eşler birbirlerine sonsuza kadar bağlanırmış. Sevdikleri kadının eve bakabilme yeteneğine güvenen erkekler, eşlerine yüzük takarmış. İlk zamanlarda kenevirden imal hazırlanan yüzükler, zamanın geçmesiyle birlikte deriden, kemikten ve fildişinden yapılmaya başlanmış. Yüzüğün değeri arttıkça sevginin de değerinin arttığı gibi bir inanç oluşmuş.

Antik Roma’da Yüzük

Antik Mısır’ın yanı sıra, alyanslar Antik Roma’da da sıkça kullanılan aksesuarlardandı. Damat, alyansı kayın pederine verdiğinde gelini de almış sayılırdı. Antik Roma’da hem yüzük hem de kadın, takas aracı olarak kabul ediliyordu. Yüzüğün anlamı bu kadarla sınırlı değildi. Yüzük veren erkeklerin servetinin arttığına inanılıyordu. Yüzük, evliliğin sonlanması halinde kadın ve ailesi için bir güvenceydi.

Madencilik geliştikçe yer altından değerli madenler çıkartılmaya başlandı ve bu madenlerle yapılan yüzükler daha değerli hale geldi. Romalılar bakırdan ve demirden yaptıkları yüzükleri, altının çıkarılmasıyla birlikte altından yapmaya başladı. Altının ilk çıkarıldığı dönemlerde herkesin altın takmasına izin verilmiyordu. Halkın para kazanmaya başlamasıyla birlikte altın alyansları herkes alabilir oldu ve günümüze kadar bu gelenek devam etti.

13 ve 15. Yüzyıllarda Yüzük

1215’te Papa 3. Innocentius evlenmek isteyen çiftlerin nişanlı kaldıkları süre boyunca yüzük takmalarını istemiştir. Bu yüzükler altından olup pırlanta yüzüklerin çıkması birkaç asrı geçmiştir. İlk pırlanta yüzüğü 1477’de Avusturyalı Arşidük Maximillian’ın eşi takmıştır. Yüzüğün çok beğenilmesiyle birlikte pırlanta yüzükler trend olmuş ve günümüze kadar gelmiştir.

19. Yüzyıl ve Sonrasında Yüzük

Afrika’daki madenlerde elmas bulunduktan sonra varlıklı kesimin kullanmaya başladığı pırlanta yüzükler, zamanla orta sınıfta da kullanılmaya başlanmıştır. 1880’li yıllarda erkekler tek taş yüzükler için 2 aylık maaşlarını veriyordu. 1940’lı yıllardan sonra ise en çok satın alınan yüzükler arasında pırlanta yüzükler ön plana çıkmıştır.

2. Dünya Savaşı döneminde, savaşmaya giden erkeklerin eşlerini unutmamaları ve onlara sadık olduklarını göstermeleri için yüzük taktıkları görülür. Kadınlar ise parmaklarındaki yüzükleri savaş giderlerine destek olmak için orduya veriyordu.