Engellilere Yönelik Özel Tüketim Vergisi İndirimi Nasıl Hesaplanır? Engelli Araç Alım Şartları Nelerdir? Sağlık Raporuna Göre Araç Alımı Nasıldır? Gibi birçok önemli sorunun cevabı alt kısımda yer alıyor.

ÖTV İndirimi Robotu

Hemen alt kısma satın almak istediğiniz aracın bayi fiyatını ve aracın ötv oranını girerek ötv miktarını indirimleri öğrenin!

Engelli Araç Hesaplama 2023
*Aracın liste fiyatını giriniz(Örn: 1004200): 

**Aracın Ötv Oranı

* 2023 yılında 1.004.200 TL üst sınır uygulanacağı resmi gazetede yayınlanmıştır. Hesaplamayı bu üst sınırı aşmayacak şekilde yapınız.

Ötv indirimi hesaplama 2023

2023 için engelli ötv indirimi konusunda merak edilen en önemli konu "taban fiyat" ne kadar olduğu sorusudur. Taban fiyat uygulamasına göre tüm vergiler dahil olmak üzere aracın fiyatının 1 milyon 4 bin 200 TL'yi aşmaması gerekiyor. Normalde bir aracın brüt fiyatı ham fiyat+ötv+kdv şeklinde bulunur. Bu fiyatların toplamı 1 milyon 4 bin 200 TL'nin üstüne çıkmayacak. (Bir önceki yıl taban fiyat 330 Bin 800 TL olarak uygulanıyordu.)

Geçmiş senelerde muafiyetten yararlanabilmek için otomobillerde motor silindir hacmi 1600 cc olması gerekiyordu, yürürlükteki mevzuatlara göre otomobiller için istediğiniz silindir hacmine sahip aracı satın alabilirsiniz. Ama yürürlükteki uygulamalara göre tavan fiyatı aşmayan bir araç satın alabiliyorsunuz.

Araç fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Özel tüketim vergisi aracın ham fiyatına uygulandıktan sonra ham fiyat ile ötv oranı uygulanmış fiyat toplanıyor ve ardından toplanan tutarın KDV'si ekleniyor. Böylelikle araç için özel tüketim vergisine tekrar vergi uygulanıyor. Gerek verginin kendi başına yüksek olması gerekse üzerine tekrar katma değer vergisi uygulanıyor olması aslında aracın fiyatını daha da arttıran etkenler olarak göze çarpıyor. 

Örneğin: Ham fiyatı 100 bin TL olan bir araç için yüzde 50 vergi oranı uygulandığında aracın yeni fiyatı:

100 Bin + 50 Bin = 150 Bin TL olacak.

Ardından 150 Bin TL'nin %18 katma değer vergisi hesaplandığında: %18 KDV Miktarı 27 Bin TL yapmaktadır.

150 Bin TL + 27 Bin TL = 177 Bin  TL vergiler uygulanmış hali ortaya çıkmaktadır. 

Toplam vergilere ödenen tutar = 77 Bin TL'dir.

Eğer ki siz bu aracı haklardan faydalanıp ötv'siz alırsanız toplam karınız 77 Bin TL değil, 59 Bin TL olmaktadır.  Bunun nedeni Tüketim Vergisinin KDV'sini ödemediğiniz içindir.

Ötv İndirimli Araç Almak İçin Şartlar Nelerdir?

Kişinin sağlık durumu teşekküllü sağlık kuruluşlarınca belirlenir. Engel durumuna göre kişinin sağlık raporundaki duruma göre ehliyet alması gerekiyor. Sağlık raporunda hangi aparatlar ile araç kullanacak bilgisi de yer alır. Bu ehliyet ile bayiye başvuru yaparak araç alımını yapabilir. Genelde: sağ-sol bacak fonksiyonsuzluğu, iki bacak fonksiyonsuzluğu, kollarda kısmi fonksiyonsuzluk(rapor oranı ve maliye kararına bakılır). Üsteki gibi durumlarda rapor oranının %90 olma şartı aranmaz.

Diğer durumda ise eğer kişinin sağlık raporu %90 ve üstüyse ehliyet olmasına gerek yoktur. 

Araç Kimin Üzerine Olur? Kimler Hangi Durumda Kullanır?

Bu konuda ki bilgiler Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde belirlenmiş olup ilgili mevzuata göre yazılmıştır. Bu konu ya başlamadan evvel konuyu iki başlık halinde incelemek faydalı olacaktır.

A-) Sağlık Raporuna Göre Tertibat Kullanması Gereken Engelliler: Bu tip durumlarda rapor oranına bakılmaz kişinin araca özel tertibat taktırmaya neden olabilecek bir özrünün olması gerekir.

- Bizzat kullanım amacıyla engelliler tarafından ithal edilen özel tertibatlı otomobiller: Bu tipteki araçları sadece kişi kendisi kullanabilmektedir. Bir başkası kullanamaz.

- İthal edilen özel tertibatlı minibüsler: Araç sahibinin eşi, *üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak **istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanabilir. 

- Özel olarak ithal edilmeyen ama özel tertibat takılmış araçlar:  Kişinin sağlık raporunda belirtilen tertibatın "Özel olarak üretilmemiş" bir araca ilave aparatlarla taktırılmış olması halinde, bu araç araç sahibinin eşi, *üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak **istihdam edilen bir sürücü tarafından da kullanılabilir.

B-) Sağlık raporuna göre %90 Kusuru Bulunan Kişiler: Bu durum genelde ağır hastalıklarla mücadele eden kişileri temsil etmektedir. 

Sağlık raporu oranı % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından ithal edilen araçlar:  Araç sahibinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü veya noterce düzenlenmiş iş akdine bağlı olarak istihdam edilen bir sürücü tarafından kullanılması zorunludur. Başka bir kişi kullanamaz.

*Tıklayınız: 3. Dreceye kadar sıhhi hısımlar kimlerdir?

**İstihdam Edilen Sürücü: Kişinin kendi yerine araç sürmesi için çalıştırdığı şoför demektir.

Aracı İzne Tabi Olmayan Biri Kullanırsa Ne Olur?

Yurt dışından ithal edilmiş olan özel tertibatlı araçların Yönetmelikte izin verilen kişiler dışında başkaları tarafından kullanıldığının tespiti halinde; araç trafikten men edilerek bu hususta düzenlenecek bir tutanakla mer'i mevzuat çerçevesinde işlem yapılmak üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ilgili birimlerine intikal ettirilir.

Muafiyet Uygulanmış Bir Araç Kaç Yıl Sonra Satılabilir?

A-) Sağlık Raporuna Göre Tertibat Kullanması Gerekenlerin Araç Satışları:

- Bizzat kullanım amacıyla  ithal edilen özel tertibatlı otomobiller: Gümrük müdürlüğünün izni olmadan satılamaz.

- İthal edilen özel tertibatlı minibüsler: Gümrük müdürlüğünün izni olmadan satılamaz.

- Özel olarak ithal edilmeyen ama özel tertibat takılmış araçlar: Yönetmeliklere göre aracın araca uygulanmış indiriminin geri ödenmesi suretiyle 5 yıl dolmadan satılabilir.

B-) Sağlık raporuna göre %90 Kusuru Bulunanların Araç Satışları: 

Sağlık raporu % 90 ve üzeri olan malul ve engelliler tarafından ithal edilen araçlar: Yönetmeliklere göre araca yapılan fiyat düşümlerinin geri ödenmesi suretiyle 5 yıl dolmadan satılabilir.

C-) Engellinin Engelliye Araç Satışı ve Vefat Etmesi Durumu: İthal edilerek getirilen araçların, aynı durumdaki başka bir kişiye devri veya bunların ölümü sonucunda varislerine intikali halinde, bu araçlar gümrük vergisinden muaf olup, devir ve tescil işlemi ilgili gümrük müdürlüğünün iznine bağlıdır.

Hangi Araçlar Vergi Muafiyetinden Yararlanarak Alabilir?

  • 87.03 tarife poziyonuna göre: Otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon
  • 87.04 tarife pozisyonuna göre: eşya taşımaya mahsus, 2800 cm³ veya altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet, pick-up, vb. taşıtların,
  • 87.11 tarife pozisyonuna göre: motor silindir hacmine bakılmaksızın motosikletlerin

ÖTV Oranları Kaç?

Oranlar için bir üst başlıkta vermiş olduğumuz link üzerinden pozisyonlara bakılır. Fakat özet bir bilgi olarak şunu söylemek doğru olacaktır. Örneğin otomobillerin fiyat aralığına göre %45, %50 ve %60 tüketim vergisi uygulandığını görmekteyiz. Detaylı bilgi için bayi ile görüşünüz. Motosikletler için ise %37 ve %22 oranında indirim yapılmaktadır. 

Sağlık Raporu %90 ve Üstü Vatandaşların İndirimi Nasıl Olur?

Vücut fonksiyon kaybı oranı %90 olan vatandaşlar haktan faydalanabilir. Hangi durumlarda ve hangi hastalıklarda bu oranın oluşacağı yönetmeliklerce belirlenmiştir. Bu konudaki: "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" sağlık kuruluşlarınca değerlendirilir. Fakat şunu söylemek mümkün, böbrek yetmezliği hastası, ağır demans, işitme, görme, konuşma, zihinsel, kanser hastalıkları veya ileri ortopedik problemler için de sağlık raporu %90 üstü olması durumunda haklardan faydalanılabilir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

%90 Raporu Olanlar İçin Ehliyet Zorunluluğu var mı?

Mevcut yönetmelikler çerçevesinde ehliyet var olması zorunluluğu yoktur. Yerine  araç sahibinin eşi, kanuni mümessili ile üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarından bir sürücü kullanabilir.

Araç Alımında Hangi Vergiler Alınmaz?

Özel Tüketim Vergisi alınmaz. Fakat katma değer vergisi alınır. Katma değer vergisi için şunu söylemek gerekiyor. Tüketim vergisine uygulanan katma değer vergisini ödemezler. Bunun yanında aracı aldıktan sonra Vergi Dairesine başvuru yapmak suretiyle Motorlu Taşıtlar Vergisini de ödemezler.

Bayiden Bayiye Fiyat Değişir Mi?

 Bayilerin yaptıkları kampanyalara göre fiyatlar değişebilir.

İndirimli Motosiklet Alabilir miyim?

87.11 tarife pozisyonuna göre motosiklet alınabilir.

H sınıfı ehliyet uygulanıyor mu?

En son yapılan mevzuat değişiklikleriyle H sınıfı ehliyet kaldırılmıştır. Bunun yerine normal ehliyetlere kod ile engel durumları eklenmiştir.

Araç Plakalarında İşaret Bulunuyor mu?

Son yapılan mevzuat değişiklikleriyle birlikte  plakada bulunan işaretler kaldırılmıştır. İstenmesi halinde trafik denetleme kuruluşlarınca "park yeri belgesi" verilmektedir. Park yerlerinden istifade etmeleri amacıyla verilir.

Kaynakça:

ÖZÜRLÜLÜK ÖLÇÜTÜ, SINIFLANDIRMASI VE ÖZÜRLÜLERE VERİLECEK SAĞLIK KURULU RAPORLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ

VERGİ KANUNU

II. SAYILI ÖTV ORANLARI LİSTESİ