Şafak Hesaplama | Uzun Dönem - Kısa Dönem Askerlik
Askerlikte en çok sorulan sorudur şafak kaç sorusudur. Aslında bu soru askerliğin bitmesine ne kadar kaldığı sorusuyla aynıdır. Eğer sizde terhis tarihi ne zaman diye merak ediyorsanız şafak hesaplama aracından sizden istenen verileri girerek sonucu öğrenebilirsiniz. Bu sayede "Kısa Dönem Askerlik" ve "Uzun Dönem Askerlik" askerlik için "Terhis Tarihini" öğrenmeniz mümkündür.
Askerliğinizin bitmesine ne kadar kaldığını öğrenebilmeniz için askerlik gün sayınızın ve askerliğe başlama tarihinizin bilinmesi gerekmektedir. Bu verilerle "terhis" tarihinizin kaç olduğunu yani kaç gün sonra askerliğinizin biteceğini hesaplayabilirsiniz.
Silüs Tarihi: Askerlik hizmetinin başladığı tarihtir. Askerlik sevk belgesinde sevk tarihi olarak geçer.
Yol İzni Hakkı: Mesafeye göre 1-4 gün arası verilir.
Kullanılan İzinler: Zorunlu değildir askerlik süresinin artmasına neden olur.
Alınan Cezalar: Belli başlı disiplin ihlallerinde uygulanır. Askerlik süresinin artmasına neden olur.
Uzun Dönem Örnek
Sülüs tarihi: 18/04/2020
Terhis tarihi: 17 Mart 2021 Perşembe
İzin hakkı: Hiç kullanmamış. (32 gün)
Ceza: Ceza yok.
Yol izni: 2 gün
Kısa Dönem Örnek
Sülüs tarihi: 18/04/2020
Terhis tarihi: 10 Ekim 2020 Pazar
İzin hakkı: Kullanmamış. (8 Gün)
Ceza: Yok
Yol izni: 2 gün
Türkiye'de Askerlik Çeşitleri
Kısa Dönem Askerlik: 6 ay sürmektedir. Buda ortalama 182 güne tekabül eder.
Uzun Dönem Askerlik: Süresi 12 aydır. 365 güne tekabül eder.
Bedelli Askerlik: Hükümetlerin belli dönemlerde vatandaşların belli bir ücret ödeyerek askerlik hizmetinden muaf tutulmasıdır. Bedelli askerlikte 30 gün sürer.
Dövizli Askerlik: Yurtdışında yaşayan vatandaşların temel eğitimi alarak belli bir ücret karşılığında askerlik hizmetinden muaf olmasıdır. Bunun diğer ismi ise dahte olarak geçer.
Askerliğin Dünya Üzerinde Uygulanma Şekilleri Nasıldır?
Askerlik tüm dünya üzerinde ki ülkeler tarafından farklı biçimlerde olsa da uygulanmaktadır. Ülkelerin çoğunluğunda zorunlu olan askerlik bazı ülkelerde ise zorunlu değildir. Zorunlu askerliğin olmadığı ülkelerde askere alınan bireylerle anlaşma yapılmaktadır ve bu askerlere sözleşmeler devam ettiği süre içerisinde maaş ödenir. Bu yolla askerlik yaptıran ülkelere örnek verecek olursak; ABD, Kanada, İspanya, İsveç, İtalya, Japonya, Almanya, İngiltere ve Fransa’yı örnek verebiliriz.
İsviçre’de de düzenli bir ordu yoktur. Burada ki askerlik tipi vatandaşlar hayatlarının belirli bir döneminde haftalık olarak askere gelir ve eğitim alırlar. Çin’de askerlik zorunlu tutulmaktadır fakat ülke nüfusunun fazla olması ve askerlik yapmak için gönüllü olan kişilerin sayısının fazlalığı nedeniyle artık zorunlu tutulmamaktadır.
İsrail’de ise erkeklerin yanı sıra kadınlara da askerlik zorunludur. 18 yalını dolduran kadın veya erkek bireyler askere alınmaktadır. Askerlik süresi ise erkekler için 3 yıl iken kadınlar için bu süre 2 yıl olarak belirlenmiştir.
Hollanda ve Belçika’da zorunlu askerlik olmayıp, Yunanistan’da da zorunlu askerliği kaldırılması düşünülmektedir. Ülkemizde ise askerlik zorunludur ve 20 yaşını doldurmuş her Türk erkeği askerlik görevini yapmakla yükümlüdür. Ülkemizde askerlik sürelerinde farklılık bulunmaktadır. Uzun dönem kısa dönem gibi. Uzun dönem askerlik yapan bir birey 12 ay askerlik yapmak zorundadır. Kısa dönem askerlik ise 6aydır. Bu dönemleri belirleyen etken ise lisans mezunu olmaktır. Tabi eğer isterlerse lisans mezunları da uzun dönem askerlik yapabilirler ve bu askerliği yedek subay olarak yaparlar.