Lisans alanından sınava giren ve girecek olan memur adayları için her sene ÖSYM tarafından KPSS(Kamu Personeli Seçme Sınavı) yapılmaktadır. Adayların merak ettiği hususlardan biri KPSS Lisans Puan Hesaplama nasıl yapıldığıdır. Doğru ve yanlış cevaplara göre alt kısımdaki form aracılığıyla puanınızı öğrenebilirsiniz. Güncellendi!

KPSS LİSANS (P3) PUAN HESAPLAMA
Alan Doğru Yanlış Netler
Genel Yetenek
Genel Kültür
Kpss Lisans

B Grubu Nedir?

Devlete atanmak isteyen tüm lisans mezunları bu sınava girebilirler. Bu sınavdan alınan puana göre devletin çeşitli kademelerindeki memurluklara atanabilmektedirler. Bu sınavdan alınan puanlar iki yıl için geçerlidir. B gurubunda atama işlemi merkezi sistemle yapılmaktadır. Bu guruptan sınava giren adaylar için atanabilmeleri için aranan bazı şartlar vardır. Şimdi bu şartları maddeler halinde açıklayalım;

1-Sınava giren adayların P3  puan türüne göre gerekli olan puanı almaları şarttır.
2-657 sayılı devlet memurluğu kanuna göre gerekli şartların sağlanmış olması.
3-En az 4 yıllık bir üniversiteyi bitirmiş olması gerekmektedir ( Yurt dışında eğitim aldıysa denklik belgesinin olması şarttır. )
4-Askerlik durumunun tecilli olması veya tamamlanmış olması şartı aranmaktadır.
5-Herhangi bir rahatsızlığının olmaması gerekiyor (görevini yapmaya engel olabilecek)
6-Gerekli belgeleri sağlamış olması şartı.

Lisans için Kaç Soru Soruluyor?

B gurubunda genel kültür ve genel yetenek sınavları yapılmaktadır.

Genel Yetenek sınavında her dersten 30 soru sorulmakta ve toplamda 60 soruluk testi çözmektedirler. Dersler şunlardır;

-Türkçe
-Matematik

Genel Kültür sınavında sorulan dersler şunlardır;

-Tarih
-Vatandaşlık
-Coğrafya

Tarih dersinden 18 soru sorulmakta, Vatandaşlık dersinden 12 soru sorulmakta ve Coğrafya dersinden 30 soru sorulmaktadır. Adaylar toplamda 120 sorudan sınava girmektedirler ve verilen süre 120 dakikadır.

A Kadrolu Unvanlara Girecek Adaylar :

Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler testlerinde 40’ar tane sorudan oluşmaktadır.

Genel Açıklamalar

Lisans sınavı B kadroları için 2 senede bir yapılmaktadır. Alan adayları için ise her yıl yapılmaktadır.

•B kadroları için yapılan Lisans sınavı ÖSYM’nin kamu kuruluşlarına normal yapılan atamalar için geçerlidir.

•Üniversitelerin lisans programlarından mezun olan ya da bir sonraki eğitim yılında mezun olacak adaylar sınava girebilir.

Alan sınavları ise (öğretmenlik ve A kadrolar için ) her yıl yapılmaktadır.

Kamu Personeli Seçme Sınavı’na giren üniversite mezunları A, B ya da Öğretmenlik sınavlarından birine girebilirler. Bu sınavlardan alacakları puana göre mesleki yerleştirmeler ya da kurumsal yerleştirmeler görevlerine atanabilirler.

Yanlış Cevaplar Doğru Cevapları Etkiler mi?

Sınavda 4 yanlış bir doğruyu götürmektedir. Yani yapılan 4 yanlış verdiğiniz doğru cevabın birini silmektedir. Örnek verecek olursak diyelim bir sınavda 24 doğrunuz var ve 12 yanlışınız var 4 yanlış bir doğruyu götürdüğü işi 12 / 4 = 3 olduğundan 24 – 3 = 21 netiniz var demektir. Bu durumda her 1 yanlış cevap 0.25 doğru cevabı etkilemektedir.

Lisans Sınavında Alan Dersleri

Sınava başvuru yaparken mesleğiniz ile alakalı kamu personeli seçme sınavına girerken alan sınavlarına da gireceğinizi belirtmeniz gereklidir. Örneğin İktisat Fakültelerinden mezun olan adaylar A kadroları için sınav başvurusu yapmak isterlerse başvuru esnasında alan sınavlarına da gireceğini belirtmesi gerekir.
Not : Alan sınavlarına girmek isteyen bir aday ek sınav ücreti yatırmak zorundadır.

Hangi Alandan Gireceğim?

Lisans mezunu adayların sınav başvurusunu gerçekleştirirken en çok dikkat etmesi gereken hususların başında burası gelmektedir. Her Lisans mezunu girmiş olduğu Genel Kültür ve Genel Yetenek derslerinden ortak bir şekilde sorumludur. Bu ortak derslerin ardından her aday kendi mezuniyet alanına göre mesleki sınavlara tabi tutulacaktır.

Yüksek lisans diploması alanlar ya da doktora yapanlar da lisans diplomasını hangi alandan almışlarsa o alana göre personel seçme sınavına girebilirler. 

Her Yıl Yapılan Lisans Sınavı İle B Kadrolara Girebilir miyim?

Hayır, giremezsiniz. B kadrolar için sadece 2 yılda bir yapılan personel seçme sınavından aldığınız puan ile başvuru yapabilirsiniz. Her yıl yapılan sınavlar için ise sadece alan atamalarına başvuru yapabilirsiniz.

Lisans Sınavına Hangi Adaylar Giremez

2 yıllık üniversite mezunları Lisans mezunları için yapılan sınava giremez. Lise mezunları ve daha alt düzeydeki mezunları da kendi eğitim durumlarına uygun sınavlara katılabilir.