Yumurtlama Dönemi Hesaplama - İdeal Hamile Kalma Zamanı
Çocuk sahibi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği konuların başında ideal hamile kalma zamanını öğrenmek gelir. Bunun için yumurtlama döneminin bilinmesi buna göre hareket edilmesi gerekir. Ovulasyon tarihi (yumurtlama dönemi) açısından son adetin başlangıç tarihi ve adet döngüsü oldukça önemlidir. Ovulasyon tarihi yumurtlama dönemi hesaplama modülü kullanılarak öğrenilebilir. Türkiye’deki ortalamalar göz önünde tutularak aşağıdaki hesaplama yöntemi bilgilendirme amaçlı tahmini ölçüm vermektedir.
Yumurtlama Dönemi Nedir?
Ovulasyon nedir? Tıp dilinde ovulasyon olarak geçen yumurtlama dönemi, yumurtalıklardaki döllenmemiş fakat olgunlaşmış yumurtaların serbest kalmasına ve çatlamasına verilen isimdir. Yumurtlama döneminde spermler tarafından döllenerek hamile kalmayı sağlayacak yumurtalar hazır hale gelir. Yumurtlama dönemi birbirini izleyen iki adet döneminin arasında gerçekleşir. Ovulasyon döneminde rahim içinde büyüyen yumurtalar serbest kalır. Bu dönem en uygun hamile kalma zamanıdır.
Döllenme meydana gelmediği takdirde serbest kalan ve olgunlaşan yumurtalar kanla birlikte vücuttan dışarı atılır. Buna adet dönemi ya da regl dönemi de denir. Döllenmenin gerçekleşmesi halinde yumurtalar 6 ya da 12 gün boyunca rahim duvarında kalırlar.
Yumurtlama Dönemi Neden Önemlidir?
Hamile kalmak için en uygun zaman yumurtlama dönemidir. Çocuk sahibi olmak isteyenler bu dönemde cinsel münasebette bulunarak hamile kalma şanslarını artırabilirler. Çocuk planlaması yapan eşler, ovulasyon tarihini dikkate alarak sürekli birleşme yerine belli dönemlerde birlikte olarak sperm sayılarını ve kalitelerini koruyabilirler.
Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?
İdeal hamile kalma zamanını bilmek için yumurtlama dönemini hesaplamak son derece önemlidir. Adet düzeninin hangi aralıklarla gerçekleştiği, adet kanaması bittikten kaç gün sonra tekrar adet kanının geldiği ya da iki adet kanaması arasındaki sürenin her zaman aynı mı yoksa farklı mı olduğu gibi konular, yumurtlama dönemini hesaplarken göz önünde bulundurulmalıdır.
Yumurtlama nasıl olur?
Düzenli adet gören bir kadının yumurtlama dönemi, adet kanaması başlamadan 14 gün önce gerçekleşir. Başka bir ifadeyle yumurtlama dönemi başlayan bir kadın, 14 gün sonra adet kanaması yaşar.
Yumurtlama dönemi hesaplamalarında adet dönemi düzenli olanlar ile adet dönemi düzensiz olanlar için farklı değerlendirmeler yapılır. Bunun yanı sıra her kadının adet dönemleri arasındaki gün sayısı farklı olabilir.
Adet dönemi 28 günde bir olan kadınların yumurtlama dönemi
Adet düzeni 28 gün olan kadınlarda yumurtlama dönemi adet olunan tarihten 14 gün sonra başlar. Bu kadınlarda ovulasyon dönemi genellikle 14 gün kadar devam eder. Bu sürenin sonunda hamile kalınmazsa, sonraki adet dönemi başlar.
Adet dönemi 30 günde bir olan kadınların yumurtlama dönemi
Adet düzeni 30 gün olan kadınlarda yumurtlama dönemi adet olunan tarihten 16 gün sonra başlar. Bu kadınlarda da ovulasyon dönemi genellikle 14 gün devam eder. 14 günün sonunda gebe kalınmazsa bir sonraki adet başlar.
Yumurtlama dönemi hesaplanırken iki regl döneminden ilkinin başlama tarihi değil ikincisinin başlama tarihinin öncesine göre hesaplama yapılır. Bu süre genellikle 14 gün olarak belirlenir ve çoğu kadında aynıdır.
Adet dönemi düzensiz olan kadınların yumurtlama dönemi
Regl dönemleri düzensiz olan kadınların yumurtlama dönemlerini hesaplamaları oldukça zordur. Gün takibi yaparak ovulasyon tarihi belirlemek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Yapılan hesaplamalar da ne yazık ki doğru sonuç vermemektedir. Hem çevresel hem de fiziksel koşullar kadınlardaki yumurtlama dönemini etkilediği için kesin sonuç almak zorlaşmaktadır.
Hamile Kalmak İsteyen Kadınlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Hamile kalmak isteyen kadınların yapacakları gözlemler, bebek sahibi olmalarını kolaylaştırabilir. Bu gözlemleri sıralarsak;
- Takvim tutmak
- Servikal mukus takibi yapmak
- Bazal vücut ısılarını gözlemlemek
Bunları tek tek açıklarsak;
Takvim tutmak: Yumurtlama dönemini belirlemek için adet düzeninin hangi aralıklarda gerçekleştiğini bilmek oldukça önemlidir. 6 ay boyunca takvim tutarak adet kanamaları gözlemlenebilir ve iki adet dönemi arasındaki süre bulunabilir. Her 30 günde bir kanama yaşayan kadınlarda adet düzeni 30 gündür. Bu kadınlarda yumurtlama dönemi birinci adet döneminden 16 gün sonra gerçekleşir.
Kadınlar ayda yalnızca bir kez yumurtlarken (yumurtalar her ay büyür, olgunlaşır ve spermlerle birleşmeye hazır gelir), erkeklerde devamlı sperm bulunabilir. Kadınlar yalnızca yumurtlama dönemlerinde hamile kalabilir.
Servikal mukus takibi yapmak: Mukus akıntısı kadınlarda devamlı olan bir durumdur. Bu akıntı yumurtlama döneminden önce berraklaşır ve yumurta akı kıvamında, yapışkan bir hale gelir. Mukus akıntısı çoğalmaya başlarsa ve parmaklarla çekildiğinde uzuyorsa gebe kalma şansı daha çoktur. Bu dönemde kadınların libidosu da yükselmektedir.
Bazal vücut ısılarını gözlemlemek: Yumurtlama dönemine girildikten sonra vücut ısısı 0,2 – 0,5 değerleri arasında artar. Diğer adet kanaması başlayana kadar vücut ısısı düşmez. Gebe kalabilmek için vücut ısısı ölçüldükten ve yüksek olduğu tespit edildikten sonraki üç gün boyunca cinsel ilişkiye girmekten kaçınılmalıdır. 3 gün sonra vücut ısısı düşmeye başlar ve gebe kalma şansı daha yüksek olur.
Yumurtlama döneminin takip edilmesi hamile kalma şansını artırır mı?
Sağlık problemi olmayan kadınların yumurtlama dönemlerinde cinsel ilişkiye girmeleri sonucu hamile kalma şansları yüzde 25 olarak belirlenmiştir. Bunun anlamı, yumurtlama döneminin takip edilmesinin gebe kalma şansını etkileyeceğidir.
Çocuk sahibi olmak istemeyenlerin de ovulasyon dönemlerini takip etmeleri gereklidir. Her yumurtlama döneminde yapılan cinsel birleşmeler hamilelikle sonuçlanmaz. Ovulasyon dönemi dışında da hamile kalınabilir. Bu yüzden bebek sahibi olmak istemeyen çiftler yalnızca yumurtlama döneminde korunmak yerine devamlı korunma yöntemlerini denemelidirler. Spermler rahim içinde 72 saat kadar yaşayabilirler. Bu süre içinde yumurtlama gerçekleşirse hamilelik şansı oldukça yüksektir.
Ne zaman hamile kalınır?
Hamile kalmak için yumurtlama dönemini takip etmek ve bu dönemde birlikte olmak tek başına yeterli değildir. Gebe kalma şansını artırmak için yumurtlama döneminde iki ya da üç gün önce birlikte olunmaya başlanmalıdır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta, her gün birlikte olmaktan sakınmaktır. Bunun nedeni çok fazla birlikte olmanın, spermlerin sayısını ve kalitesini düşürmesidir.
Yumurtlama Dönemi Her Kadında Aynı Zamanda Mı Olur?
Adet tarihinin on dördüncü yumurtlama gerçekleşmesi genel bir durumdur. Her kadında yumurtlama dönemi farklı olabilir. Çevresel şartlar, fiziki şartlar ya da ruhsal durum adet dönemini etkileyebilmekte ve ovulasyon tarihinin değişmesine neden olabilmektedir. Genel olarak kadınlar 24 gün ile 35 gün arasında adet görürler. Buna göre kadınların çoğu adet günlerini takiben on birinci ya da yirmi birinci gün arasında herhangi bir gün yumurtlama dönemi yaşayabilirler.
Örnek verirsek;
Bir kadının adet düzeni 35 günde bir gerçekleşiyorsa;
35 – 14 = 21. Gün yumurtlama dönemidir.
Bir kadının adet düzeni 25 günde bir gerçekleşiyorsa;
25 – 14 = 11. Gün yumurtlama dönemidir.
Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?
Yumurtlama günü anlaşılabilir mi? Yumurtlama tarihi belli fiziksel değişimlerle gözlemlenebilir. Bunları sıralarsak;
- Vajinal akıntının miktarının değişmesi. Kıvamının yumurta akına benzemesi, ele yapışması ve parmaklarla çekildiğinde uzaması.
- Vücut ısısının artması.
Anormal Yumurtlama Neden Olur?
Her kadının yumurtlama dönemi farklı olabilir. Bazı kadınlarda normal dışı yumurtlamalar meydana gelebilir. Buna neden olan faktörleri sıralarsak;
- Adet düzeni 21 günden kısa ya da 35 günden fazla süren kadınlarda yumurtlama yani ovulasyonun olmaması,
- 3 ay ya da daha fazla süre boyunca hiç adet görmemek,
- Bir kadının hiç adet görmemesi (amenore).
Düzenli adet görebilmek için hormonal sistemin düzgün çalışması gereklidir. Adet dönemindeki düzensizlikler hormonların düzgün çalışmadığının bir göstergesidir, bu nedenle adet düzenleri gözlemlenmeli ve anormal bir durum tespit edildiğinde uygun tedavi seçenekleri araştırılmalıdır.