Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen, diyabet, hipertansiyon ya da damar hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklara yakalanmak istemeyen kişilerin kilolarına dikkat etmeleri ve ideal kilolarını korumaları son derece önemlidir. Herkesin vücut yapısı ve metabolizma hızı farklı olduğu için sahip olmaları gereken ideal kiloları da farklıdır. Boya ve kiloya göre hesaplanan ideal kiloyu sorgulamak için aşağıdaki formu kullanarak cinsiyet, boy ve kilo bilgilerini girmeniz yeterlidir.

İDEAL KİLO HESAPLAMA
Cinsiyet  

Boy

 

Kilo

İdeal Kilo Hesaplama Aracı

İdeal Kilo Nedir?

Boy ile kilonun birbirleri ile orantılı olması esasına dayanan ideal kilo, kadınlarda ve erkeklerde farklı oranlardadır. Yapılan araştırmalarda ideal kiloya ulaşmak için verilen 1 kilonun bile insan hayatını 3 veya 4 ay uzattığı gözlemlenmiştir. Vücut kitle indeksine göre 18,5 – 25 değer aralığında olan tüm ağırlıklar normal kilo (ideal kilo) kapsamında sayılır.

İdeal Kilo Nasıl Öğrenilir?

İdeal kilo: yaş, boy, kilo ve vücut kitle indeksine bakılarak yapılır. Vücut kitle indeksi kilo ölçüsünün boy ölçüsünün karesine bölünmesiyle elde edilir. Çıkan sonuca göre kilonun hangi aralıklarda olduğu tespit edilebilir.

Erkeklerde ideal kilo

Kadınlara nazaran kilolarına daha az dikkat eden erkekler, kilo almaya daha yatkındırlar. Türk kültüründe yer alan göbekli erkekler, bu durumun en iyi örneklerinden biridir. Vücut yapıları nedeniyle kadınlardan daha çok fiziksel güç sarf eden erkeklerin, daha çok yeme eğiliminde oldukları için kendilerine dikkat etmedikleri takdirde kilo almaları ve ciddi sağlık sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalmaları kaçınılmazdır.

Erkeklerde ideal kilo hesabı: (50 + 2,3) x [boy uzunluğu (inç) – 60 ]

Kadınlarda ideal kilo

Kilo sorunu kadınlarda erkeklere göre daha yaygındır. Minik rakamlar bile kadınların morallerinin bozulmasına ve farklı diyetlere yönelmelerine neden olabilmektedir. Bu diyetler bilinçsizce yapıldığında sağlıkları riske girebilir ve daha çok kilo alma tehlikesiyle karşılaşabilirler.

Kadınlardaideal kilo hesabı: (5,5 + 2,3) x [boy uzunluğu (inç) – 60 ]

Boyları aynı olan bir erkek ile kadın arasında erkeğin daha kilolu olması beklenir. Bunun nedeni kadınların kas yapısının erkeklerinkine göre daha hafif olmasından kaynaklanmaktadır. Vücut kitle indeksi hesaplamalarında ise cinsiyet farkına bakılmamaktadır.

Boya ve Cinsiyete Göre İdeal Kilo

Gerek fiziksel açıdan gerekse psikolojik açıdan sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için gereken ideal kilo, boy ve ağırlık ölçüleri kullanılarak bulunabileceği gibi yaş, cinsiyet ve boya göre de bulunabilir.

Kadınlar için ideal kilo formülü: 45,5 + 2,3 x [ boy (cm) / 2,54] – 60

Erkekler için ideal kilo formülü: 50 + 2,3 x [ boy (cm) / 2,54] – 60

İdeal Kilo Hesabı Neden Önemlidir?

Obezite, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklara yakalanmamak için kilonun korunması gereklidir. Yaşa göre kilo oranı olması gerekenden daha düşük ya da daha fazla olan kişilerin sağlıkları bozulmakta ve pek çok sorunla uğraşmak zorunda kalmaktadırlar. Bunun önüne geçmek için vücut kitle indeksi hesaplanmalı, bazal metabolizma hızı bulunmalı ve çıkan sonuçlara göre ideal kiloya erişmenin yolları araştırılmalıdır.

Düzenli beslenmek, spor yapmak, alkol ve sigara gibi alışkanlıkları terk etmek, uyku düzenini ayarlamak ve stresten uzak durmak gibi hayat tarzında yapılacak değişiklikler ideal kiloya ulaşma sürecini destekleyen uğraşlardır.

İdeal Kiloda Olmanın Faydaları Nelerdir?

Vücut ağırlıkları normal aralıklarda olan kişiler;

-Kendilerini daha canlı ve zinde hissederler.
-Bağışıklık sistemleri düzgün çalıştığı için hastalıklara yakalanma riskleri daha düşüktür.
-Öğrenme ve odaklanma sorunu yaşamazlar.

İdeal Kiloda Olmamanın Zararları Nelerdir?

Vücut ağırlıkları normal aralıklarda olmayan kişiler;

-Bağışıklık sistemleri zayıf olduğu için sık sık hastalanabilirler.
-Genellikle yorgun ve halsiz hissederler.
-Baş ağrısı, kabızlık, hafıza sorunları ve odaklanma güçlüğü gibi zorluklar yaşarlar.

Kilo Artışının Nedenleri Nelerdir?

Kilo kontrolü yapılmadığı ve devamlı kilo alınmaya devam edildiği takdirde obezite olma riski çok yüksektir. Yaşam şartlarının zorlaşması, ebeveynlerin iş yüklerinin artması ve hazır gıdalara yönelme sonucunda başta çocuklar olmak üzere toplumun büyük bir kesiminin sağlıksız beslenme riskiyle karşı karşıya kalmaktadır. Yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle kalorisi yüksek gıdalar tüketilmekte bu da aşırı kilo artışına neden olmaktadır. Fazla kilolar ise pek çok metabolik hastalığa yol açmaktadır.

Devamlı abur cubur yemek, porsiyonların büyük olması, stresli ve fiziksel aktiviteden yoksun bir yaşam sürmek kilo artışını tetiklemektedir. İnsanlar mutsuzken ya da hiçbir şey yapmıyorken daha çok yemek yeme eğilimindedirler. Bu yaygın hata nedeniyle insanlar ideal kilolarından hayli uzaklaşabilmektedirler. Normal kiloya ulaşmak uğruna yapılan farklı diyetler vücut yapısının dengesini bozmakta ve daha çok kilo alınmasına neden olmaktadır. Yo yo etkisi olarak bilinen durum, vücudun sürekli kilo alıp verme döngüsüne karşılık verdiği tepkidir.

İdeal Kiloya Ulaşmak İçin Nasıl Beslenmeli?

Kilosu normal kilonun altında olan kişiler nasıl beslenmeli?

-Ceviz, fındık ve badem gibi sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler tüketilebilir.

-Süt, yumurta, peynir, yoğurt ve kırmızı et gibi kas artıran gıdalar diyete eklenebilir. Kırmızı eti ızgara yaparak tüketmeli, kızartma yapmaktan kaçınılmalıdır. Süt ürünleri ise az yağlı olanlardan tercih edilmelidir.

-Etlerle birlikte ana yemeklerde bulgur ya da kepekli makarna yiyelebilir.

-Ara öğünlerde taze meyvelerin yanı sıra kuru meyveler süte ya da yoğurda eklenerek tüketilebilir.

-Tahin ve pekmez karışımı enerji veren, kan yapan ve iştah açan bir besindir. Normal kilonun altında olan ve kilo almak isteyen kişiler her sabah tahin pekmez yiyebilirler.

-Midede az yer kaplayan besinler tercih edilmeli. Kilo almak amaçlandığında yemek sırasında su, çorba ya da salata tüketilmemesi gerekir.

İdeal Kiloya İnmek İçin Nasıl Beslenmeli?

Fazla kilolu olan ve obezite riskiyle karşı karşıya olan kişiler ideal kilolarına ulaşarak sağlıklarını geri kazanabilirler. Normal kiloda kalarak pek çok hastalıktan korunmak mümkündür. İdeal kiloya ulaşmak için yapılması gerekenler şunlardır;

-Günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün rutini aksatılmamalıdır. Sık sık ve az yemek yiyerek metabolizma hızı artırılabilir ve daha fazla kalori harcanabilir.

-Günde en az 2 litre su içilmelidir. Vücudun büyük kısmı sudan oluştuğu için susuz kalmak merkezi sinir sisteminin işlevlerini yerine getirememesine neden olabilir. Bu durumda kişi daha çok açlık hissedebilir ve daha çok yemek yiyebilir.

-Yağ yakmak ve iştah kapatmak için her gün aksatılmadan egzersiz yapılmalıdır.

-Beyaz un kullanılarak hazırlanan börek, beyaz ekmek ve simit gibi yiyecekler kan şekerinin artmasına neden olur. Bu da iştahı artırır. Beyaz un yerine esmer unla üretilen gıdalar daha sağlıklıdır.

-Mümkün olduğunda ambalajlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Abur cubur, kek, kola, çikolata, turşu ve konserve gibi ürünler çok fazla katkı maddesi içerdiği için son derece sağlıksızdırlar. Bu tür gıdalar yeme isteğini artırır ve fazladan kalori alınmasına yol açarlar.

-Sosis, salam ve sucuk gibi şarküteri gıdaları çok fazla tuz içerirler. Vücutta tuz birikmesi ödeme neden olur. Ayrıca bu gıdalar yüksek oranda kanserojen madde içerdikleri için tüketilmeleri sağlık için büyük risk teşkil etmektedir.