Doğum kontrolü yapmak ya da hamile kalmak için en ideal zamanı merak eden kadınlar, adet günü hesaplama araçlarıyla adet döngülerini tahmini olarak öğrenebilirler. Yumurtlama dönemini bilmek, hamile kalmak için en uygun zamanı bilmeyi sağlar bu da bebek sahibi olmak isteyenler için oldukça faydalı bir bilgidir. Bunun için aşağıdaki formu kullanarak son adet kanamanızın olduğu tarihi ve adet sürenizin kaç gün devam ettiğini yazmanız yeterlidir. Böylece tahmini olarak ne zaman regl(adet) olacağınızı kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Adet Günü Hesaplama
En son hangi tarihte adet kanamanız başladı?
Adet döngünüz kaç gün sürüyor?
Adet günü hesaplama aracı

Adet Olmak (Regl) Ne Demek?

Rahim içinde oluşan dokular, belli aralıklarla vücuttan kan yoluyla dışarı atılır. Buna adet kanaması ya da regl denir. Rahmin içi, östrojen hormonunun yardımıyla adet başlangıcında kalınlaşır. Belli bir seviyeye gelen östrojen hormonu yumurtlamanın gerçekleşmesini sağlar. Bu sırada progesteron hormonu seviyeleri azalır ve rahim içi astarı incelerek dökülmeye başlar, bu da kanamaya neden olur. Ortalama her 28 günde bir rahim içi kendini yenileyerek temizlenir. Halk arasında adet kanının kirli olduğuna dair söylenen şeyler tamamen hurafeden ibarettir. Bebeğin rahimde tutunabilmesi için rahim içinin steril olması gerekir, bu da regl dönemleri sayesinde gerçekleşir.

Regl Döneminde Neler Yaşanır?

Adet dönemi başladığında östrojen hormonu seviyeleri artar. Östrojen hormonu kadınların kemik yapısını güçlendiren, rahim içi astarının yenilenmesini sağlayan kadınlık hormonudur. Rahim astarı hamilelikte fetüsün beslenmesini sağlar. 28 günlük aralıklarla rahim içi kendini yeniler. Adet olduktan sonraki 14. günde yumurtlama (ovulasyon) meydana gelir. Hamilelik riski, yumurtlamanın gerçekleştiği gün veya yumurtlamadan önceki 3 günlük zamandır. Adet döngüsü düzensiz olan kadınlarda yumurtlama dönemini tespit etmek biraz zordur. Regl dönemi sırasında değişen hormonlara bağlı olarak kadınların gergin ya da huzursuz hissetmeleri son derece normaldir. Ayrıca azalan kan seviyeleri nedeniyle yorgun ve halsiz hissedebilirler.

Adet döneminde rahim duvarı kalınlaşır ve rahim içi dokularının kan yoluyla dışarı atılması sağlanır. Her kadının regl dönemi farklıdır ve gelen miktarı ya da adet döneminin süresi her kadında aynı değildir. Ergenliğin başladığı 11 – 15 yaşlarında kızlar adet görmeye başlar. Bu süreç ortalama 45 yaşına kadar devam eder. Menopozun gelmesiyle birlikte adet döngüleri son bulur.

Regl Döneminde Kötü Kokular Olur mu?

Adet kanı pis bir kan olmadığı için regl döneminde kanın kötü kokması da mümkün değildir. Adet kanı, doğum için rahimde oluşturulan dokuların, yumurtlama olmadığı için dışarı atılması nedeniyle oluşur. Embriyonun gelişimi için gerekli dokular adet kanı ile vücuttan uzaklaştırılır. Bu yüzden adet kanı pis ya da kötü kokulu değildir.

Regl Olduğunuzu Nasıl Hissedersiniz?

Regl dönemleri yaklaştığında kadınlar sadece fiziksel olarak değil ruhsal olarak da bir dizi değişiklik yaşarlar. Bunları sıralarsak;

  • -Göğüslerde dolgunluk hissi ve göğüslerin hassaslaşması,
  • -Karın ağrısı ya da bel ağrısı,
  • - Soğuğa karşı aşırı duyarlılık ve üşüme hissinin artması,
  • - Baş ağrısı
  • - Gerginlik ve stresin artması
  • - Mide bulantısı
  • - İştahın azalması ya da tam tersine artması

Regl Döneminde Beslenme Önerileri

Regl döneminde beslenme şekli, kadınların sağlıklarını koruyabilmeleri ve bu dönemi daha rahat geçirebilmeleri için son derece önemlidir. Regl döneminde nasıl beslenmeli?

  • - Adet dönemi başlamadan önce sıvı tutulumunu önlemek için alınan tuz miktarı azaltılmalıdır.
  • - Adet döneminde demir, magnezyum ve B6 vitaminlerinin seviyesinde bir azalma olur. Bu da halsizlik, enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelme ve konsantrasyon eksikliğine neden olabilir. Bu dönemde kırmızı et, yumurta ve balık gibi demir içeren besinler tüketilmelidir.
  • - Yemek sırasında çay içmek, demir emilimini azaltır bu nedenle çay içmek için en az 15 dakika beklenmelidir.
  • - Magnezyum eksikliği ile baş etmek için süt ve çikolata tüketilebilir.
  • - Muz, havuç, yumurta, ıspanak ve tahıllarda bolca bulunan B6 vitamini gerginliği azalttığı için bu besinler güvenle tüketilebilir.
  • - Ödemlerden kurtulmak için bol su içmek, ananas tüketmek ve şarküteri ürünlerini yememek gereklidir.
  • - Alkollü içeceklerden ve meyan kökünden adet döneminde uzak durulmalıdır.

Regl Gecikmesinin Nedenleri Nelerdir?

Regl dönemi neden gecikir? Çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar, adet dönemlerinin gecikmesini hamilelik işareti olarak görebilirler. Fakat regl dönemi sadece hamilelik nedeniyle gecikmeyebilir. Regl dönemi bilinçli olarak geciktirilebildiği gibi psikolojik ya da fiziksel faktörler nedeniyle de gecikebilir. Örneğin tatile çıkılacağı zaman ya da düğün öncesinde adet geciktirici haplar kullanılarak, regl döneminin ertelenmesi sağlanabilir. Fakat bu ilaçların sık sık kullanılması hormonal dengeyi bozacağından doktorlar tarafından tavsiye edilmez.

Stres nedeniyle adet dönemleri düzensizleşebilir. Aşırı stres beyne hamilelik için uygun dönemde olunmadığı sinyalini gönderir bu da yumurtlamayı sağlayan hormonların azalmasına neden olur. Dolayısıyla adet dönemi gecikebilir.

Aşırı spor yapma ya da sık sık kilo alıp verme gibi durumlar adetin gecikmesine neden olan diğer faktörlerdir. Fazla spor yapma erkeklik hormonu olan testosteron hormonunun artmasına bu da östrojen hormonunun azalarak adet döneminin olması gereken zamanda olmamasına neden olabilir.Saydığımız durumların hiçbiri yokken adet dönemi gecikiyorsa hamilelik şüphesi yüksektir. Bunu kesin olarak öğrenmenin tek yolu gebelik testi yaptırmaktır.