Her anne adayı için hamilelik süreci son derece hassas ve özel bir dönemdir. Anne olmak isteyen kadınlar, bebeklerinin ne zaman doğacağını bilmek isterler ve buna göre bir hazırlık yaparlar. Kadın doğum uzmanları, gebelik haftasının bulunması için döllenme tarihinden ziyade son adet gününe bakılmasını önermektedirler. Döllenme zamanı, son adet tarihini takiben 15 günlük bir zamanı kapsar. Gebelik haftasını merak edenler, alttaki gebelik haftası hesaplama modülü ile bebeklerinin doğum tarihini öğrenebilirler. Bunun için aşağıdaki formu kullanarak son adet tarihinizin başladığı gün, ay ve yıl bilgilerini girmeniz yeterlidir. 

Hamilelik Hesaplama

En son adet döngünüzün "ilk gününü" seçiniz.


Gebelik Haftası Nasıl Bulunur?

Gebelik haftası hamileliğin hangi aşamada olduğunu öğrenmek için son adet tarihine göre bulunur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, adetin başladığı tarihin değil bittiği tarihin bilinmesidir. Ayrıca hamilelik aylık olarak değil haftalık olarak hesaplanır. Halk arasında kaç aylık tabirinden çok kaç haftalık tabiri daha yaygındır. 

Gebelik haftası hesaplama; normal şekilde, ilaçlarla ya da aşılama gibi yöntemlerle gebe kalanların doğum zamanını öğrenmek için kullandığı bir yoldur. Bu tür yöntemler tahmini bir sonuç vermekle birlikte bebeğin doğum zamanını kesin olarak öğrenmek isteyenler doktorun verdiği ultrason sonuçlarına bakmalıdırlar.

Gebelik Haftası Nedir?

Döllenme zamanı ile doğum zamanı arasındaki süre hamilelik süresi olarak bilinir. Gebelik haftası ise bebeğin doğma zamanına kadar geçen sürenin haftalık olarak ifadesidir. Gebelik haftası 38 ile 40 hafta arasında değişir. Halk arasında 9 ay 10 gün olarak tabir edilen hamilelik haftası, bebeğin gelişimine göre farklılık gösterebilir.

Kaç Aylık Hamileyim?

Anne karnındaki bebeğin gelişimine göre hamileliğin kaçıncı haftasında doğum yapılacağı öğrenilebilir.

Gebelik haftası detaylı olarak bilinemiyor, çünkü bazı aylar 30 gün bazı aylar ise 31 gün sürebiliyor. Bu da bir ayın yaklaşık olarak 4 hafta 2 gün ya da 4 hafta 3 gün sürmesi demek. Haftaların ve ayların uyumsuz olması kafa karışıklığına neden olabiliyor.Ortalama 40 hafta devam eden gebelik süresi konusunda doktorların verdiği tahmini ay ve haftalar şöyledir;

  • 1 aylık: 4 – 5 haftası biten hamilelikler
  • 2 aylık: 8 – 9 haftası biten hamilelikler
  • 3 aylık: 12 – 13 haftası biten hamilelikler
  • 4 aylık: 17 – 18 haftası biten hamilelikler
  • 5 aylık: 21 – 22 haftası biten hamilelikler
  • 6 aylık: 25 – 26 haftası biten hamilelikler
  • 7 aylık: 30 haftası biten hamilelikler
  • 8 aylık: 34 – 35 haftası biten hamilelikler
  • 9 aylık: 38 – 39 haftası biten hamilelikler

40. haftasına gelen hamilelikler normal hamilelik sürecini tamamlamışlardır ve doğumun her an gerçekleşmesi beklenir. İstisnai durumlarda bazı kadınlar 41 haftalıkken de doğum yapabilirler. 

Hafta Hafta Gebelik

  • 1 – 4 haftalık: Hamileliğin birinci ayıdır. Bu dönemde anne adayları gebelik şüphesi ile doktora giderler.
  • 4 – 8 haftalık: Bu evrede cenin dışardan bakıldığında belli olmaya başlar. Cenin boyu bu aşamada yaklaşık 1,5 cm, ağırlığı ise yaklaşık 8 gramdır.
  • 9 – 12 haftalık: Anne adayı 1 kilo alır. Bebeğin bedeni daha da belirgin hale gelir.
  • 13 – 16 haftalık: Bebeğin iç organları gelişmeye başlar. Bebeğin cinsiyeti de bu evrede oluşur. Kesin sonuç için hamileliğin 16. haftasına kadar beklenmelidir.
  • 17 – 20 haftalık: Bebeğin saçları, kaşları, kemikleri ve işitme sinirleri gelişir. Bu dönemde parmak emmeye başlayan bebeğin yutma işlevi de gelişir. Böylelikle rahimdeki sıvıyı yutabilir hale gelir. Bu da bebeğin beslenmesi için oldukça önemli bir süreçtir.
  • 21 – 24 haftalık: Bu evrede bebeğin organlarının büyük bir kısmı gelişir ve işlevlerini yerine getirebilir hale gelir. 24. haftada erken doğum olursa, bebek yüzde 50 oranında hayatta kalır. Anne adaylarını bu dönemde demir ihtiyaçları artar ve eğer yeterli demir almazlarsa anemi olabilirler. Rahim kasılmaları ya da göğüsten süt gelmesi bu dönemde yaşanabilen durumlardır.
  • 25 – 28 haftalık: Bebeğin akciğerleri ve karaciğeri gelişir. Kan uyuşmazlığı gibi testler yapılarak bebeğin ve annenin sağlığı kontrol altına alınır.
  • 29 – 33 haftalık: Bebeklerin akciğer gelişimi hızlanmaya başlar. Bu evrede erken doğum olursa bebekler yüksek ihtimalle hayatta kalır.
  • 34 – 40 haftalık: Bu aşamada doğum ihtimali yüksektir. Eğer doğum olmaz, hamilelik süresi 41 haftalık olursa ve gebelik haftası teşhislerinde bir hata yoksa sezaryen ile ya da suni sancılarla doğumun gerçekleştirilmesi sağlanır.

Adet dönemi düzensiz olanlar gebelik haftasını nasıl öğrenir?

Yumurtlamanın geç olması ya da regl döneminin düzenli olmaması gibi sorunlar sebebiyle son adet tarihinin hatırlanması zor olabilir ya da karıştırılabilir. Yapılan ultrason çekimlerinde bebeğin ölçüm sonuçları, son adet tarihi ile uyumsuzluk gösterebilir. Bu durumda fetüsün kafa çapı ile bacak kemiğinin uzunlukları ölçülerek hamileliğin kaçıncı haftasında olduğu tespit edilebilir. En doğru sonuç için ölçümlerin gebeliğin ilk aylarında yapılması gerekir.

Hamilelikte bebek kilosu

Bebeğin haftasına göre dünya ortalamaları baz alınarak oluşturulur tahmini kilosu ve boyu bulunabilir. Hamileliğinin 24. haftasında olan bir kadının bebeğinin boyu (baş ve ayak arasındaki mesafe) ortalama 30 cm’dir. Kilosu ise ortalama 600 gram ağırlığındadır.

Gebelik Haftasını Bilmek Neden Önemlidir?

Gebelik haftası doğru bilindiğinde bebeğin doğum zamanı yaklaşık olarak öğrenilir. Böylece hamileliğin sağlıklı geçmesi için gerekli önlemler de alınabilir. Nasıl beslenilmesi gerektiği, hangi hareketlerden kaçınılması gerektiği ve ne gibi değişikliklerin yapılacağı gebelik haftasının bilinmesi ile daha kolay bir hale gelir.

Gebeliğin 11. ve 14. haftasında downsendromu riskini test etmek için ikili bir test yapılır. Hamileliğin kaçıncı haftasında olduğunu bilmeyen kişilerin buna dikkat etmeleri gerekir. Yapılan ikili test ile bebeğin ve annenin sağlığının yerinde olup olmadığı tespit edilebilir. Anne adaylarının uzun ve zorlu hamilelik sürecinde bebeklerinin sağlığını düşünmesi ve endişelenmesi oldukça normaldir. Özellikle ilk kez hamile olan anne adayları doğum zamanı konusunda daha heyecanlı olmakta ve daha fazla endişelenmektedirler. Haftayı doğru bilerek, endişeler biraz olsun hafifletilebilir ve hamilelik sürecinin daha rahat geçmesi sağlanabilir. Gebeliğin izlenmesi ve hem fiziksel hem de ruhsal değişimlerin takip edilmesi, hamilelik endişelerini biraz olsun azaltabilir.

Adet dönemi düzensiz olduğunda, son adet tarihi bilinmediğinde ya da yanlış hatırlandığında, tüp bebek yöntemi ile hamile kalınması durumunda gebeliğin kaçıncı evrede olduğu ancak doktor kontrolü ile mümkün hale gelir.