2023 yılı itibariyle verilecek Fitre(Sadaka-i Fıtır) miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmamıştır. Alt kısımda bulunan Fitre Hesaplama aracıyla vermeniz gereken sadaka miktarını anında öğrenebilirsiniz!

 FİTRE HESAPLAMA - DİYANETE GÖRE

Fitre hesaplanacak kişi sayısı:

Fitre hesaplama

Fitre nedir? Kimlere verilir?

Ramazan orucunu tutan her bir müslümanın, bayrama kavuşmasının bir şükür ifadesi olarak, ihtiyaç sahiplerine verilen bir sadakadır. Bayramlar bireysellik üzerine değildir. Dinimizin öngördüğü Fıtır sadakası(sadaka-i fıtır) gibi ibadetler sayesinde müslümanların bireysellikten çıkıp toplumsal empatiye ortak olacağı aşikardır. Bu nedenle Fitre sadakası ihtiyaç sahiplerine verilmektedir.

Fitre Miktarı Ne Kadar?

2023 yılında kişi başına düşen fitre miktarı en az 70 TL olarak belirlenmiştir.

2022 yılında kişi başına düşen fitre miktarı en az 40 TL olarak belirlenmiştir.

2021 yılında kişi başına düşen fitre miktarı en az 28 TL olarak belirlenmiştir.

2020 yılında kişi başına düşen fitre miktarı en az 27 TL olarak belirlenmiştir.

2019 yılında kişi başına düşen fitre miktarı en az 23 TL olarak belirlenmiştir.

2018 yılında kişi başına düşen fitre miktarı en az 19 TL olarak belirlenmiştir.

Kimlere Verilmez?

Anne-Babaya verilmez,

Büyük anne ve Büyük babaya verilmez, 

Evlada ve Toruna verilmez, 

Eşe verilmez,

Kafirlere verilmez.

Fitre Kimlere Verilir? 

Fakir olan kardeşe, geline, damada, kayınvalideye, kayınpedere, üvey evlata, üvey babaya, üvey anneye, halaya, amcaya, dayıya, teyzeye, kardeş çocuğuna fitre verilebilir.

Editör Notu: İhtiyaç sahiplerini bulmanın çok zor olduğu bu dönemde hayır sahiplerinin en iyi tanıdığı akrabasına fitre sadakasını vermesinde güzellikler vardır. Kuşku duymaksızın gerçek ihtiyaç sahiplerinin seçerken bilindik akrabaların ön planda olması daha isabetli bir hayır yapılmasına da vesile olabilir. Aynı zamanda belirtmeliyiz ki her "sülale" kendi akrabalarına baksa idi toplumumuzda fakir kalmazdı...

Fitre En Son Ne Zaman Verilmelidir?

Fitre bayramın birinci günü tan yerinin ağırması ile birlikte vacip olur. Geciktirmeden vermek esas olmalıdır. Hatta bayram olmadan evvel verilirse fakir kişi bayram ihtiyaçlarını karşılar. Eğer ki bayram sabahına dek fitre sadakası verilmemiş ise bayram süresinde fitre sadakası hızlıca verilmelidir. 

Kimler Fitre Vermelidir?

Fitre verecek müslümanın bayram günü ve gecesine kadar evde erzağının olması yeterlidir. Evdeki her birey için birer sadaka verilebilir. Fakat Fitre verecek ailedeki bireylerin akıl sağlığı yerinde ise kendisinin vermesi(kendi malından) daha doğrudur. Fitre ibadeti öncelikle kişinin kendisini bağlamakla birlikte kimi alimlere göre eş ve çocuklar için müsaade alarak baba tarafından ödenebilir.

Yurtdışında Yaşayan Bir Kişi Fitresini Nasıl Vermelidir?

Türkiye'de açıklanan fitre miktarı 70 TL'dir. Fakat yurtdışında yaşan bir vatandaş eğer kendi ülkesindeki bir müslümana fitre verecekse kendi ülkesindeki şartlara göre fitre vermelidir(Temel kıstas orta halli bir ailenin bir günlük temel ihitacının karşılanması olacaktır). Eğer ki parayı Türkiye'ye gönderecekse ülkemizdeki fitre miktarı esas alınabilir. Tabi ki çevresinde fakir bulamıyorsa Türkiye'ye göndermesi daha doğru olur.

Fidye'nin fitreden farkı nedir?

Toplumumuz tarafından bazen fidye ve fitre kavramları birbiri ile karıştırılmaktadır. Fitreyi üst kısımda izah etmiştik. Fidye bazı ibadetlerin eda edilmesinde sürekli bir söz konusuysa ortaya çıkar. Örneğin kanser hastası bir kişi ömrünün sonuna kadar oruç tutamayacağı aşikar ise eğer bu durumda fidye vererek dini-mali yükümlüğünü yerine getirebilir. Bununla birlikte belli bir yaşa ermiş kişiler de yaşlılık nedeniyle oruç tutamıyorsa fidye vermesi icap eder.

Günlerin uzun olması nedeniyle orucunu tutamayan kişiler eğer mümkünse günlerin kısaldığı sürelerde oruçlarını kaza edebilirler.

Fidye ile ilgili ayet:

“Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir fakir doyumu kadar fidye öder.” (Bakara, 2/184)

Bir Aylık Tutulmayan Orucun Fidyesi Ne Kadar?

Fidye miktarı, sadaka-i fıtır miktarı ile aynıdır. 70 TL olarak açıklanan sadaka-i fıtır miktarı fidye içinde geçerlidir.

Bu nedenle 30 gün boyunca oruç tutamayan bir kişini 30 Gün x 70 TL= 2100 TL fidye ödemesi icap eder.