Ülkemizde evlenmek isteyen vatandaşların belirli bir yaşa gelmeden evlenmeleri mümkün değildir. Hesaplama aracından doğrum tarihinizi girerek sonucu göster butonuna bastığınızda evlenme yaşına gelip gelmediğinizi öğrenebilirsiniz. Kadın ve erkek için kanuni evlilik yaşı kaçtır? 

Evlenme yaşı hesaplama(Kız-Erkek)
Kız doğum tarihi
Erkek doğum tarihi
Evlilik yaşı hesaplama

Evlenme Yaşı

Ailenin oluşması için çok önemli bir unsurdur evlilik olayı. Evlilik kurumunun oluşması içinde medeni hukuk açısından dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bu kurallardan en önemlisi yaş kuralıdır. Evlenmek için uygun yaşa gelmeyen bireylerin evlenmeleri yasaktır. Ülkemizde evlenme yaşı 18’dir. 18 yaşını doldurmayan kişiler evlilik başvurusunda bulunamazlar. Bazı kurallar tüm dünya genelinde geçerli olabilirken sadece bizim ülkemize haf kriterlerde bulunmaktadır.

Evlilik Şartları Nelerdir?

Evlilik kurumunun sağlıklı olabilmesi için en önemli faktör sevgidir. Yeni kurulacak ailenin temellerinin sağlam olabilmesi için sevginin temelinde büyüyen bir evliliğin uzun ömürlü olması daha mümkündür. Diğer bir kriter ise aile büyüklerinin onaylarının alınmasıdır.

Evlenme Yaşı Medeni Kanunumuza Göre Kaçtır?

Türk Medeni Kanununa göre evlenmek isteyen bir kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Burada ki önemli ayrıntı ise kişinin 18 yaşından gün almış olması değil 18 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir. Bu iki tabir birbirinden farklıdır, aralarında 364 gün gibi bir fark vardır.

Bazı özel durumlar vardır. Eğer ailelerin rızası varsa çiftlerde evlenmek istiyorlarsa hakim kararı almak şartıyla 17 yaşındaki çiftlerinde evlenmesi mümkündür. Mutlaka hakim kararının olması şarttır bunu da unutmamak gerekmektedir.

Evlenmek için nikah yapmak zorundasınız. Nikah yapılabilmesi için dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bu hususlar;

1-Nikah başvurusu yapmak için son günü beklemeyiniz. Özellikle düğünde nikah kıydıracaksanız nikah tarihi için çok önceden randevu almanız gerekmektedir aksi taktirde düğün tarihiyle nikah tarihini denkleştiremeyebilirsiniz.

2-Yıldırım nikahı yapmak istiyorsanız bir gün öncesinde başvuru yapılmak zorundadır.

3-Sağlık raporu alınmak zorunda.

4-Eğer gelin kendi soyadını kullanmak istiyorsa dilekçe ile bunu bildirmek zorundadır.

5-Eğer mallar ayrılacaksa noterden mal ayrılığı sözleşmesinin alınarak nikah başvurusu yaparken verilmesi gerekiyor.

6-Nikah şahitlerinizin sizi tanıması gerekiyor.

Evlilik çok önemli bir kurumdur. Bu kararı vermekte acele edilmemesi gerekmektedir. Daha o-sonra duyulan pişmanlıklar evlilik müessesesinin yıkılmasına neden olmaktadır. Bu durumdan da en çok etkilenen çocuklar olmaktadır. Lütfen çok iyi düşünerek evlilik kararı alın.