Evde bakım maaşı engellilere, hastalara ve yaşlılara bakan kişilere destek amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bir yardımdır. Fakat her vatandaşımız bu maaştan yararlanamamaktadır. Bunun bazı şartları vardır. Aşağıdaki hesaplama aracını kullanarak evde bakım maaşı alıp alamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Yatıralacak maaş ne kadar olacak? Evde bakım maaşı kimlere verilir? Evde bakım maaşı alabilmek için şartlar nelerdir? Gibi sorularınızın da cevabını bulmuş olacaksınız.

EVDE BAKIM MAAŞI HESAPLAMA
Hane halkı toplam gelir 
Hane halkı sayısı   
Evde bakım maaşı hesaplama
 

Evde Bakım Maaşı Nedir?

Evde bakım maaşı olarak adlandırılan bu para devlet tarafından bakıma muhtaç olan vatandaşlarımıza destek amacıyla yapılan yardımdır. Maaş denmesinin sebebi de her ay düzenli bir şekilde bu ücretin ödenmesidir. Evde bakım maaşı alınabilmesi için bazı şartlar vardır. Bu şartları sağlayan her vatandaşımıza evde bakım maaşı bağlanmaktadır. Eğer şartlar sağlanmıyorsa bakım maaşı almanız mümkün değildir. Evde bakım maaşını engelli vatandaşımıza bakmakla yükümlü olan kişi kimse ona ödenmektedir. Engelli maaşı verilip verilmeyeceğinin anlaşılması için evdeki kişi başına düşen gelir ve diğer şartlara bakılır. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından koordinasyonu yapılan devlet tarafından ödenen bu maaştan, 2020 yılı verilerine göre 560 bin civarı vatandaşımız faydalanıyor.

Şart-1 Ailenin Toplam Geliri

Evde bakım maaşı alınabilmesi için her şey çok açıktır. Evdeki yaşayan kişi başına düşen para miktarı o zamanki net asgari ücretin agi hariç tutarının, üçte ikisinden fazla geliyorsa engelli vatandaşımız için evde bakım maaşı verilmemektedir. 

Şimdi bunu bir örnekler açıklayalım;

Örnek: Bir evde yaşayan kişi sayısı 4 kişi. Eve ayda giren gelir ise 20000 TL. Şimdi işleme başlayalım. Öncelikle kişi başına düşen geliri bulmalıyız.

20000 / 4 = 5000 TL kişi başına düşen tutardır. Şimdi de asgari ücretim üçte ikisin kaç olduğuna bakalım. Net asgari ücretin  ,2/3’sinin 7.061,33 TL olduğunu görüyoruz ve dolayısıyla evde kişi başına düşen gelir 7.061,33 TL'nin altında olduğunda diğer şartlarda sağlanıyorsa evde bakım maaşı için başvuruda bulunulabilir.

Not: 2023 yılı net asgari ücreti 11.402,32 TL

AİLE SAYISINA GÖRE GELİRDEKİ ÜST LİMİTLER
2 KİŞİLİK AİLE 14122 TL
3 KİŞİLİK AİLE 21183 TL
4 KİŞİLİK AİLE 28245 TL
5 KİŞİLİK AİLE 35306 TL
6 KİŞİLİK AİLE 42367 TL
7 KİŞİLİK AİLE 49429 TL

Şart-2: Bakıma Muhtaç Olma Durumunun Belgelenmesi

Evde bakım maaşı alınabilmesi için durumun muhtaçlık raporunda belirlenmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilen düzenlemelerle beraber 18 yaş altındaki bireyler için raporda özel koşul veya çok özel koşul gerektir yazması gerekmektedir. 18 Yaş üstü vatandaşlar için ise: tam bağımlı ifadesi yazması yeterli olacaktır. Değişen kanunlarla birlikte engellilik oranının yüzde 50 olma koşulu artık kullanılmamaktadır. 

Şart-3: Bireye En Az 8 Saat Bakıldığının Tespiti

En başında belirtmekte fayda var. Bu şart engelli vatandaş ile aynı evde yaşamayanlar için getirilmiş bir şarttır. Gün içerisinde bakmakla yükümlü kişi, bakıma muhtaç kişi ile en az 8 saat geçiriyor mu? Bu sorunun cevabı için sosyal hizmetlere bağlı çalışan denetleyiciler haneyi ziyaret ederek ve çevre kontrolü ile durumu belgelemektedirler.

Evde Bakım Maaşı Başvurusu İçin gerekli Evraklar Nelerdir?

Başvuru esnasında sizden istenecek belgeler şunlardır:

1-Nüfus cüzdanı ( yeni kimlik kartı )
2-Engelli sağlık kurulu raporunun aslı
3-2 adet fotoğraf
4- Öğrenim durumu belgesi
5-Eğer engelli vatandaşımızın vasisi varsa bunu belgeleyen mahkeme kararı
6-Bakmakla mükellef olunan kişilerin mal ve gelir durumlarını gösterir belge olması gerekmektedir.

Evde Bakım Maaşı Ödenen İller Hangileri

Evde bakım maaşları il il yatırılmaktadır. Şu an 38 ilde ödemeler yapılmıştır. Ödemeler yapıldıkça sayfa güncellenmektedir.

1- Kırşehir 2- Tokat 3- Kırklareli
4- Aksaray 5- Samsun 6- Hatay
7- Sakarya 8- Diyarbakır 9- Osmaniye
10- Antalya 11- Afyonkarahisar 12- Kırıkkale
13- Isparta 14- Kars 15- Erzurum
16- İzmir 17- Zonguldak 18- Ankara
19- Balıkesir 20- İstanbul 21- Mersin
22- Ordu 23- Uşak 24- Konya
25- Adıyaman 26- Manisa 27- Şanlıurfa
28- Bilecik 29- Karabük 30- Rize
31- Denizli 32- Çanakkale 33- Adana
34- Bursa 35- Kütahya 36- Kayseri
37- Düzce 38- Giresun