Vize final notu hesaplama aracını kullanarak aldığınız puanların ortalamasını hemen öğrenebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken çok basit! Alt kısımda yer alan forma istenen değerleri doğru girmeniz ve sonucu göster butonuna tıklamanız gerekiyor.

VİZE/FİNAL NOT ORTALAMASI HESAPLAMA
  Puanınız (0-100) Oran (%)
Vize Puanı
Final Puanı
Vize final notu hesaplama

Vize Sınavı Nedir?

Üniversite dönemlik okunan bir okuldur. Üniversitelerde dönem ortalarında ve sonlarında öğrencilerin başarı durumlarını ölçmek ve dersten geçip geçmediğini anlamak için çeşitli sınavlar yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de vize olarak adlandırılan sınavdır. Vize sınavı dönem içinde yapılan ilk sınavdır. Vize sınavlarının ortalamaya etkisi ise final sınavlarına göre azdır. Üniversite dekanlıkları vizeler yaklaştığı zaman tarihleri öğrencilere ilan ederler. Yönetmeliğe göre vize tarihleri öğrencilere ilan edildikten sonra ertelenememektedir.  azı üniversitelerde bir vize sınavı yapılırken bazı üniversitelerde ise birden fazla vize sınavı yapılmaktadır.

Final Sınavı Nedir?

Final sınavı üniversitelerde uygulanan bir sınavdır. Dönemlerin sonunda yapılır ve ortalamaya etkisi vizeden daha fazladır. Öğrenciler vizelerden yüksek not almış olsalar da finalden de iyi not almak zorundadırlar. Tam tersi vizeden düşük not alan bir öğrenci finalden yüksek bir not alırsa final sınavının ortalamaya etkisi daha fazla olduğu için dersi geçme şansı daha yüksek olur.

Üniversitede Uygulanan Diğer Sınavlar Nelerdir?

Üniversitelerde vize ve final dışında başka sınavlarda uygulanmaktadır. Peki nedir bunlar tek tek bakalım.
Quiz Sınavı : Liselerde uygulanan sınav mantığı ile hemen hemen aynı mantıktadır. Vize ve finaller gelmeden önce öğrencileri sınava hazırlamak adına uygulanan sınav tekniğidir. İllada yapılması gereken bir sınav değildir quiz.

Bütünleme Sınavı : Öğrenciler derslerden vize ve final sınavlarına girerler. İki sınavdan aldıkları not ortalamasıyla dersten geçemezlerse dönem sonunda üniversitelerin belirlediği tarihlerde öğrenciler kaldıkları derslerin bütünleme sınavlarına girerler. Eğer bu bütünleme sınavından geçer not alırlarsa o dersten geçmiş sayılırlar. Halk arasında bilinen adıyla kurtarma sınavıdır. Bazı üniversiteler bütünleme sınavını uygularlarken bazı üniversitelerde ise bütünleme sınavı olmayıp yerine yaz okulu uygulaması getirilmiştir.

Tek Ders Sınavı: Bazen öğrenciler tüm derslerini verip mezun olma aşamasında geldiklerinde sadece bir dersten kalmış olabilirler. Bu durumdaki öğrencilerin mağduriyet yaşamamaları için yapılan bir sınav türüdür. Öğrenci tek ders sınavına girip başarılı olursa aynı dönem arkadaşlarıyla mezun olma hakkını elde eder. Bu şekilde zaman kaybı yaşamamış olur.