Meslek Lisesi İşletmelerde Beceri Eğitimi Notu Hesaplama
Meslek Liselerinde Yapılan İşletmelerde Beceri Eğitimi Sınavı ile ilgili bilgiler alt kısımda başlıklar halinde sıralanmıştır. Bu sayfa altında beceri puanı hesaplama, sınavların uygulanışı, puan sınırları, beceri sınavı yönetmeliği gibi detaylar için alt kısımdaki kolay erişim menüsünü kullanabilirsiniz.
İşletmelerde Beceri Eğitimi Sınavı Nedir?
Meslek Lisesi Beceri Sınavı(Staj Puanı) Nasıl Bulunur?
Beceri Sınavı Geçme Puanı Kaçtır?
Beceri Sınavını Geçemeyenlere Ne Olur? Kalmamak İçin Ne Yapılmalı?
Beceri Sınavları Tüm Meslek Liselerinde Yapılıyor mu?
İşletmelerde Beceri Eğitimi Yönetmelik ve Tüzükleri
İşletmelerde Beceri Eğitimi Nedir?
Meslek Lisesinde okuya öğrenciler alanının özelliğine göre 12. Sınıfa geldiklerinde özel sektörde veya kamu sektöründe alanıyla ilgili bir kısımda "haftada 3 gün boyunca" staja gitmektedir. Okulda öğrendiği teorik bilginin dışardaki sektörde pratiğe dökülmesi açısından önemlidir. Öğrenciler iş yerlerinde kendilerine verilen "gelişim tablosu" planı dahilinde işlerini yürütürler. İşletmelerde Beceri Eğitimi Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter? Eylül ayında okulun başlaması ile başlar ve Haziran ayında okulların kapanmasıyla biter. Stajın sona ermesiyle de öğrenciler İşletmelerde Beceri Eğitimi Sınavı'na girerler. Beceri sınavı öğrencinin öğrenim gördüğü okulda yapılmaktadır. İşletmerlerde Beceri eğitiminin, okulda verilmesi gereken eğitimin okul yerine kamu veya özel sektör farketmeksizin uygulamalı olarak verilmesidir. Burada esas amaç öğrencinin Mesleki Eğitimini gerçek çalışma ortamında uygulamalı olarak görmesinin sağlanması ve nitelikli eleman yetiştirmektir.
Beceri Sınavı Nasıl Yapılır?
Öğrencilere bu sınavda alanlarının özelliğine göre "teorik" ve "uygulamalı" olarak iki aşamalı sınav yapılabilir. Ayrıca bu sınavdan alınan puanların yanı sıra öğrencilerin stajları boyunca doldurdukları "staj defteri" vardır. Bu defter öğrenciler tarafından kendilerine verilen "gelişim tablosuna" göre iş yerinde yaptıkları işlerin kaydedilmesidir. Bu defterdeki her sayfa bir işi temsil eder. Defter doldurulurken yapılan iş deftere yazılır ve önce öğrenci kendisi imzalar daha sonrada işyerindeki eğitim sorumlusu ve koordinatör öğretmen tarafından onaylanır.
Yıl sonunda bu staj defteri toplanır. Öğrenci yazılı ve uygulamalı sınav olarak değerlendirmeye tabi tutulur ve staj defterine de not verilir. Öğrenciye ayrıca staj yaptığı işyeri de belirlenen bazı kriterlere göre 2.dönem için not vermektedir. Açık meslek lisesinde okuyan öğrencilere sınavlar her dönem için ayrı yapılırken örgün öğretim kapsamındaki öğrencilere beceri sınavı II.Dönem 1. defa yapılır.
İşletmelerde Beceri Eğitimi Notu Nasıl Bulunur?
Öğrencilerin staj sonunda not aldıkları yerler şunlardır;
- İşyerinden belirlenen kriterlere göre not almaktadırlar.
- Staj defterinden not almaktadırlar.
- Okulda alanının özelliğine göre yazılı ve uygulamalı sınava girmektedir.
Öğrencilerin bu kısımlardan not aldıktan sonra alınan notların bulunmasında yapılan değerlendirmelerin oranları farklıdır. Yani normal lisede ki gibi tüm notlar toplanarak aritmetik ortalaması alınmamaktadır.
- İşletmelerde Beceri Eğitimi Notu için kriterler şu şekildedir;
- Öğrencinin staj defterinden aldığı notun %20'si etki etmektedir.
- Beceri sınavından alınan puanın %80 i etki etmektedir.
Eğer işletmelerde beceri eğitimi notunuzu öğrenmek istiyorsanız aşağıdaki aracı kullanabilirsiniz.
Not: Puan değerlerini 0 ile 100 puan arasında değer giriniz. Boş bırakılan alanlar işleme dahil edilmeyecektir.
Staj Puanı İçin Örnek Bir İşlem:
Öğrencinin işletmeden aldığı notlar birinci dönem için 80 ikinci dönem için de 70 olsun. Öğrenci staj defterinden de 80 almış olsun. Öğrenci beceri sınavından da 70 aldı diyelim. Şimdi oranlara göre sonuca ulaşalım.
İşletme puanı: ( 70 + 80 ) / 2 = 75
Staj defteri puanını: 80 ( %20'si 16 eder )
Beceri sınavı puanı : 70 ( %80'i 56 eder)
Şimdi Beceri puanını bulalım : 16 + 56 = 72 puan
Yukarıda da işletme puan ortalamasını bulmuştuk. O ortalama ve beceri puanı aldığımızda öğrencinin beceri uygulamasından yıl sonu puanı :
( 75 + 72 ) / 2 = 73 olur.
İşletmelerde Beceri Uygulamasında Başarılı Olabilmek İçin Paunın Kaç Olması Gerekmektedir?
İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilerin, beceri sınavında başarılı sayılabilmesi için "beceri puanı" en az 50 olmak kaydıyla, birinci ve ikinci dönem puanları ile beceri sınav puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya sadece beceri sınav puanının 70 olması.
Beceri Sınavını Geçemeyenler Ne Olur? Kalmamak İçin Ne Yapılmalı?
Bu sınavdan başarılı olmayan öğrenciler yaz sezonu bitip yeni eğitim öğretim yılı başladığında(eylül ayında) beceri eğitimi sorumluluk sınavına girmeleri gerekecektir. Kalmamak için sınavlara çalışmanız önerilir. Bu sınavdan başarısız olan öğrencilerin genel başarı durumları geçme kalma yönetmeliğine uygunsa ve devamsızlıklarında sorun yoksa sınıfta kalmazlar. Bu şekilde üstte belirttiğimiz gibi sorumluluk sınavına girerler.
Beceri Sınavları Tüm Meslek Liselerinde Yapılıyor mu?
Beceri sınavları, beceri eğitimi yapılan okulların türlerine göre yapımaktadır. Anadolu Meslek, Sağlık Meslek, Tekstil Meslek Vs. gibi bir çok lisede yapılmaktadır.
Beceri Eğitim Sınavı E-okula Girilir mi?
Evet e-okula girilir.
İşletmelerde Beceri Eğitimi Yönetmelik ve Tüzükleri
İşletmelerde beceri eğitimi ile ilgili uygulamala bilgileri Mevzuat.gov.tr adresinde güncellenen maddelerle birlikte "MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ'nde "İkinci Bölüm" - "Beceri sınavı" başlığı altında ve diğer maddeler de diğer ayrıntılar olmak üzere yer almaktadır. Altta ki linke tıklayınız.