Geçici mezuniyet belgesi diploma hazırlanana kadar diplomanın yerini tutan bir belgedir. Bu belge resmi işlemlerde kullanılabilir. Üniversitelerin öğrenci işlerinden ya da e-Devlet sisteminden alınabilen geçici mezuniyet belgesi, diploma ile aynı işleve sahiptir.

Geçici Mezuniyet Belgesi Nedir?

Öğrencilerin diplomalarını alana dek kullanabilecekleri geçici mezuniyet belgesi, standart diploma kadar geçerlidir. Kamu kuruluşlarında genellikle diplomanın aslı istense de yeni mezun olan kişilerin diplomalarının hazırlanması belli bir zaman alacağı için bu belgeyi alarak çalışmak istedikleri kuruma verebilirler.

Geçici Mezuniyet Belgesi Nereden Alınır?

Askerlik tecil ettirmek ya da iş başvurusu yapmak isteyen kişiler, başvuru yaptıkları kurumlardan istenen geçici mezuniyet belgesini iki şekilde alabilirler. Bunlar e-Devlet ve öğrenci işleridir.

E-Devlet’ten geçici mezuniyet belgesi nasıl alınır?

E-Devlet sisteminden geçici diploma almak için yapılması gerekenler sırayla şu şekildir;

  • Öncelikle turkiye.gov.tr adresine girin.
  • Daha sonra sırayla “Kurumlar – Y Harfi – Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı – Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama” yolunu izleyin.
  • Sisteme giriş yapın.
  • “Belge Oluştur” bağlantısına tıklayın.
  • Sağ üst kısımda bulunan “Dosyayı İndir” butonuna tıklayın.

Oluşturduğunuz belgeyi PDF formatında bilgisayarınıza kaydedebilir ya da çıktısını alarak kullanabilirsiniz. Bilgisayarınıza indirdiğiniz belgeyi internet yoluyla ilgili kurumlara gönderebilirsiniz. E-Devlet yoluyla aldığınız belge, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından barkodlu şekilde verilmektedir. Bu nedenle geçerliliği konusunda endişe etmenize gerek yoktur. Ayrıca çıktı konusunda sayı kısıtlaması olmadığı için geçici mezuniyeti belgesini istediğiniz kadar çıkartabilirsiniz.

Çoğu kurum e-Devlet sisteminden alınan geçici diplomayı kabul etse de bazı kurumlar bu belgeyi kabul etmeyebilir. Bu durumda yapacağınız tek şey mezun olduğunuz kurumun öğrenci işlerine gitmek ve üzerinde “aslı gibidir” yazan bir belge talep etmektir.

E-Devlet’ten mezuniyet belgesi sorgulaması yaparken okulunuzla ilgili herhangi bir bilgiye ulaşamazsanız okulunuzla iletişime geçmeniz ve yazılı ya da sözlü olarak durumu bildirmeniz gerekir. Bitirdiğiniz okulla ilgili bilgiler e-Devlet sistemine düştükten sonra verdiğimiz adımları izleyerek e-Devlet’ten çıktı alabilirsiniz.

Öğrenci işlerinden geçici mezuniyet belgesi alma

Mezun olduğunuz okulun öğrenci işlerine gittiğinizde diplomanızın hazır olmadığı cevabını alabilirsiniz. Bu durumda ihtiyacınız olan diplomanın yerini bir süreliğine tutması için geçici belgenizin hazırlanmasını isteyebilirsiniz. Çoğu okulda bu belgenin hazırlanması çok kısa sürmektedir.

Geçici Mezuniyet Belgesi Ne Kadar Geçerlidir?

Geçici mezuniyet belgesinin geçerlilik süresi kurumdan kuruma değişmektedir. Bazı üniversiteler verdikleri belgenin üzerine hangi süreye kadar geçerli olduğunu yazmaktadır. Bazılarında ise böyle bir süre bulunmaz. Belgenin geçerli olduğu süre boyunca kullanılması mümkündür. Dosya üzerinde yazan süre dolduğunda belgenin alındığı kuruma gidilmeli ve diplomanın aslı istenmelidir. Eğer diploma hala hazır değilse bu durumda geçici belgenin süresinin uzatılması istenmelidir.

Geçici Mezuniyet Belgesi Alma AÖF

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nde mezuniyet işlemleri yapıldıktan sonra sonuçlar Öğrenci Otomasyon Sistemi’ne aktarılır. Diplomalar basılır ve kontrol işlemleri tamamlanır. Hazırlanan diplomalar Açıköğretim Fakültesi bürolarına yollanır. Diplomalar bürolara yollandıktan sonra öğrencinin kendisine ya da yasal olarak vekalet verdiği birine teslim edilir.

Mezuniyet işlemlerinin yapılmasının ardından mezun bilgileri YÖKSİS’e yollanır. AÖF’ten mezun olanlar e-Devlet yoluyla “Mezun Belgesi” alabilirler. Ancak kişiler AÖF Büroları’na giderek geçici mezuniyet belgesi alamazlar.

Geçici Mezuniyet Belgesi Alma Ankara Üniversitesi

Ankara Üniversitesi’nden alınan geçici diploma belgelerinin geçerliliği 2 yıldır. Bu belgeler öğrenci işlerinden bir defaya mahsus olmak üzere verilmektedir. Belge hem Türkçe hem de İngilizce olarak düzenlenir. Belgenin sağ alt köşesinde ilgili birimlerin ıslak imzası ve soğuk damga bulunmaktadır. Geçici mezuniyet belgesi iade edilmedikçe diploma sahiplerine asıl diplomaları verilmez.

Geçici Mezuniyet Belgesi Alma Bilgi Üniversitesi

Bilgi Üniversitesi’nde 2017 yılından beri belgeler e-imzalı olarak verilmektedir. Diplomalar Elektronik Belge Yönetim Sistemi üzerinden mezunlara e-mail yoluyla gönderilmektedir. Diplomayı basılı belge olarak almak isteyenler SIS üzerinden belge talebinde bulunabilirler. E-imzalı diploma uygulaması sebebiyle mezunlara ayrıca geçici mezuniyet belgesi verilmemektedir. Bu belgeyi isteyenler e-Devlet sistemine girerek çıktı alabilirler.

Sonuç olarak geçici mezuniyet belgeleri diploma alınamadığında mezun olunan okuldan ya da e-Devlet kapısından alınabilen resmi geçerliliği olan belgelerdir. Bu belgelerle ilgili detaylar her üniversitede farklı olabilir. Bu nedenle belgeyi almakta zorluk yaşadığınızda mezun olduğunuz okulun yönetmeliğine bakmanızda fayda vardır.