Sürücüler araç kullanırken ehliyetlerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Trafiğe çıkabilmek için resmi bir yeterlilik ve izin belgesi mahiyetinde olan ehliyeti evde unutmanın belli bir cezası vardır.

Ehliyeti Evde Unutmanın Cezası 2023

Trafik Ceza Kanunu’nun 44. maddesi 1/b’de ehliyeti yanında taşımama ya da evde unutmanın cezası 2023 yılı için 951 TL olarak belirlenmiştir. Trafikte seyir halindeyken aracınız çevrilebilir ve sürücü belgenizi göstermeniz istenebilir.  Böyle bir durumda ehliyetinizi yanınıza almamışsanız ya da ehliyetinizi göstermeyi kabul etmezseniz 951 TL bedelindeki cezayı ödemeniz gerekir. Para cezasına ek olarak 5 ceza puanı da ehliyetinize işlenir.

15 günlük süre içinde ödeme yapmanız halinde yüzde 25 indirimden faydalanabilir ve aynı cezayı 713,25 TL olarak ödeyebilirsiniz.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023

Ehliyetsiz araç kullanmak ile ehliyeti yanında bulundurmamak farklı cezalara tabidir. Ehliyetsiz araç kullanmak çok daha ciddi bir suçtur ve cezası da daha fazladır. Sürücü belgenizi yanınızda bulundurmamanız halinde denetimlere takılırsanız ödeyeceğiniz miktar, ehliyetsiz araç kullanma cezasının yanında oldukça düşüktür.

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 2023 yılı için 8 bin 190 TL olarak belirlenmiştir. Bu cezanın 15 günlük süre içinde ödenmesi halinde aynı ceza yüzde 25 indirimle 6.142,50 TL olarak ödenebilir. Ayrıca taşımacılık işiyle uğraşan ancak taşıma belgesi ve SRC belgesi olmayan kişilere de ehliyetsiz araç kullanma cezası uygulanır.

Verilen cezalarda aracı kullanan ile aracın sahibi farklı kişilerse hem araç sahibine hem de sürücüye ceza kesilir. Bu durumda uygulanan para cezaları şu şekildedir;

  • Sürücü belgesi olmadan araç kullanan araç sahibine 8 bin 190 TL ceza kesilir. Cezanın indirimli hali 6.142,50 TL’dir.
  • Sürücü belgesi olmadan araç kullanan kişi aracın sahibi değilse aynı ceza sürücüye de uygulanır ve ödenmesi gereken toplam ceza miktarı 16 bin 380 TL olur. Bu ceza 15 günlük süre içinde yüzde 25 indirimle ödenirse 12 bin 285 TL olur.

Ehliyetsiz Motor Kullanmanın Cezası 2023

Ehliyetsiz araç kullanmak ile ehliyetsiz motor kullanmanın cezası aynıdır. Motor kullanabilmek için de sürücü belgenizin olması gerekir. Sürücü belgeniz var ancak yanınızda değilse 951 TL, sürücü belgeniz hiç yoksa 8.190 TL ceza ödemeniz gerekir.

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Nereye Ödenir?

Herhangi bir sebeple trafik cezası aldığınızda ödemeyi Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine girerek ya da bağlı bulunduğunuz vergi dairelerine bizzat giderek yapabilirsiniz. Ödemeleri kredi kartıyla ya da bankamatik kartıyla gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme sırasında cezanın büyüklüğüne bağlı olarak taksitlendirme imkanı da vardır. Taksitlendirme işlemlerini vergi daireleri yapmaktadır.

Sürücü Belgesi İptal Edildiği Halde Araç Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

Trafik Ceza Kanunu’nun 36. maddesinin 3c bendine göre ehliyeti iptal edilen kişilerin trafiğe çıkması yasaktır. Bu kişiler trafikte seyir halindeyken yakalandıkları takdirde ehliyetsiz araç kullanma cezası alırlar. Araç sahibi kendileri değilse hem onlara hem de araç sahibine ceza kesilir. Sürücü belgesi iptal edilmesine rağmen araç kullananlar trafikten tamamen men edilirler.

Ehliyeti Geçici Olarak Alınanlar Araç Kullanırken Yakalanırsa Ne Olur?

Sürücü belgesi geçici olarak ya da tedbir amaçlı geri alınan kişiler trafikte seyir halindeyken yakalanırlarsa Trafik Ceza Kanunu’nun 36. maddesinin 3b bendine göre araç kullanmaktan men edilirler. Bu kişiler ehliyetsiz araç kullanmaktan 8 bin 190 TL para cezası alırlar. Aracı kullanan ile araç sahibi aynı kişi değilse bu durumda her iki kişiye de ceza yazılır ve ceza ikiye katlanır.

Sonuç olarak sürücüler trafiğe çıktıklarında mutlaka sürücü belgelerini yanlarında bulundurmak zorundadırlar. Aksi halde hem para cezası alırlar hem de ehliyetlerine ceza puanı işlenir.